Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Hejtman Stanislav Eichler: O nenávisti takzvaných starostů

Šírová Květa

  • 14. 08. 2012 17:00

Sdílet článek

Vážení občané,

v těchto dnech si připomínáme druhé výročí povodní, které se ničivě prohnaly naším krajem. Nemohu nevidět, že s tímto datem nabraly na síle i mediální výpady proti práci silničářů Libereckého kraje. Odborníkům opravujícím miliardové škody, které divoká voda na silnicích a mostech napáchala. Velmi jasně a s plnou vážností své funkce bych se chtěl ohradit proti těmto snahám zostudit všechny krajské specialisty a profesionální techniky, kteří poctivě a vytrvale pracují na dopravních stavbách, díky kterým se život postižených měst a obcí vrací do normálních kolejí.

Dopravní zácpy, hluk, prach. Ano, to jsou nepříjemné vedlejší účinky všech dopravních staveb, a to, jak jistě všichni víte, i v ostatních zemích. I na německé dálnici strávíte nepříjemné chvíle čekáním v kolonách, protože silničáři opravují cesty. Nikdo na světě nemá kouzelnou hůlku, kterou by se dala oprava mostu či poškozené silnice realizovat během sekundy a na jedno máchnutí. Vše je ještě umocněné celkovou dobou uzavírek, které nejvíce protahují nutné administrativní kroky. Hitem poslední doby je odvolávání se stavebních firem, které neuspějí ve výběrových řízeních, k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Každý, kdo někdy něco stavěl, ví, že je to těžké. Velký nápor zažívají nejen svaly a ruce stavebníka, ale hlavně jeho nervy. A nejen jeho, ale i všech ostatních lidí v jeho blízkém okolí. To si každý stavař uvědomuje a tvrdit opak není fér.

Spustit palbu kritiky na silničáře je velmi jednoduché. Jsou vděčným cílem, fackovacím panákem a obětním beránkem všech našich špatných nálad. Kritizovat je, to jistě přináší pocit úlevy. Je ale rozdíl mezi běžným kibicováním a destruktivním zostuzováním všeho dobrého, co správci krajských silnic dali do pořádku. V tom vyniká zejména politické hnutí Starostové pro Liberecký kraj. Seskupení, které se schovává za starosty libereckých měst a obcí a snaží se účelově zneužít povodňové téma a vybudovat si na něm soukromý politický kapitál. Starostové pro Liberecký kraj vždy pouze kritizují, ale sami ještě nepřišli s konstruktivní kritikou, natož s efektivním řešením problému, a to se bohužel netýká pouze oprav silnic.

Netají se svou touhou po moci. Jeho zřizovatelé jsou bezcitní, nemilosrdní a nemají žádnou úctu k hodnotám, které vybudoval někdo jiný. Připomínají ničivý vodní živel, který se nezastaví před ničím a chce jen brát. Důstojnost, čest, radost z práce a dobrou náladu. Jejich politickou vizitkou je negativní přístup k Libereckému kraji a pouhý populismus, který možná pramení i z jejich úzkého spojení s TOP 09. Jejich hašteřivost, nevypočitatelnost a schopnost podrazit kohokoliv přinesla do krajské politiky nový rys. Regionální nenávist. Tu se snaží vzbudit v zastupitelstvu každé menší obce či města a obrátit jí proti kraji, jeho organizacím, odborníkům, plánům a vykonané práci.

Proto je důležité říct nenávisti hlasité NE. Neztratit dobrou náladu a tvrdě odmítat pokusy postavit souseda proti sousedovi, starostu proti hejtmanovi a obec proti kraji. Zkusme pečlivě a spravedlivě měřit zásluhy každému politikovi stejně a těšit se na každou dopravní stavbu, ať už ji staví kdokoliv. Je totiž výsledkem nesmírného úsilí, pevné vůle a hlavně schopnosti spolupráce. A mám obavu, že regionální nenávist žádnou spolupráci Libereckému kraji nepřinese.

 

Mgr. Stanislav Eichler

hejtman Libereckého kraje

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky