Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Hejtman Stanislav Eichler poděkoval v Olomouci za dobrou práci vojákům Společných sil

11. 09. 2009
[id:8709|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

Asociace krajů ČR hodlá zintenzivnit spolupráci s armádou při řešení mimořádných situací. Proto se na včerejším „Informačním zaměstnání pro hejtmany k objasnění řešení případných krizových situací na území ČR“ zejména jednalo o tom, jak pomoc vojáků využívat v krajích intenzivněji.

Ukázkového zaměstnání se zúčastnili místopředseda vlády a ministr obrany Martin Barták, náčelník generálního štábu AČR generálporučík Vlastimil Picek, generální ředitel HZS generálmajor

Miroslav Štěpán, velitel Společných sil generálmajor Jiří Halaško, jeho zástupce generálmajor Hynek Blaško a místopředseda Asociace krajů ČR a olomoucký hejtman Martin Tesařík. Kromě něj se jednání s ministrem obrany a náčelníkem generálního štábu zúčastnili už jen liberecký hejtman Stanislav Eichler a zlínský hejtman Stanislav Mišák. Ostatní hejtmany zastoupili náměstci.

Hejtman Olomouckého kraje mimo jiné poděkoval za pomoc vojska při letních záplavách ve všech postižených krajích a ocenil výbornou spolupráci s armádou.

Dalším tématem jednání bylo krizové řízení, které by podle hejtmanů mělo krajům hlavně nabídnout informace, jakým způsobem mohou armádní prostředky využít.

Jednou z možností je například pomoc vojenských vrtulníků z přerovské základny letecké pátrací a záchranné službě SAR.

"Ty nás hodně zajímají, protože na rozdíl od civilního provozu má armáda skutečně špičkovou techniku," řekl Martin Tesařík.

„Generál Picek nás také  informoval i o možnosti nabídnout pomoc chemického vojska, například při dekontaminaci osob či techniky,“ uvedl Stanislav Eichler.

Dobrou spolupráci se samosprávami kvitoval i ministr obrany Martin Barták, podle kterého se během povodní prokázalo, že by armáda neměla zůstávat koncentrována na velkých základnách, ale naopak se více otevřít spolupráci s kraji či obcemi.

Účastníci zaměstnání pak shlédli praktické ukázky možností techniky 15. ženijní brigády.

„Vojáci prokázali při ukázkovém cvičení skvělou připravenost a bojové nasazení,“ řekl Stanislav Eichler, který za hejtmany poděkoval všem přítomným za vzornou přípravu setkání v Olomouci.

Dvoudenní zasedání Asociace krajů ČR se dnes přesunulo do Moravskoslezského kraje. Hejtmani na něm podepíšou dvě memoranda. Jedno o spolupráci s Radou seniorů České republiky a druhé, které vymezuje vzájemné vztahy s Asociací nestátních neziskových organizací. Jednat budou i o zdravotnictví, dopravě nebo regionálním rozvoji.

Mgr. Langer Jiří
jiri.langer@kraj-lbc.cz
Telefon: 485 226 302