Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Hejtman v polském Szczyrku pozdraví 15 sportovců z Liberecka a převezme pořadatelství EYOWF

Hejtman v polském Szczyrku pozdraví 15 sportovců z Liberecka a převezme pořadatelství EYOWF

[30090|9dca34a53973438aecf90fbd2a055e23|5|public/vnejsi_vztahy/ilu_991bc3ea96.jpg]

17. 02. 2009
[id:7543|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

Delegace představitelů Libereckého kraje a organizačního výboru 10. EYOWF 2011  se ve dnech 15. – 21. února zúčastní 9. EYOWF 2009 v Szczyrku a dalších střediscích polských Beskyd. K delegaci se 19. února připojí hejtman LK Stanislav Eichler a náměstek hejtmana pro školství a sport Radek Cikl. Cílem pobytu je především sbírat zkušenosti a reprezentovat liberecký region.

„Čekají nás zde jednání s našimi kolegy z organizačního výboru i se zástupci evropských sportovních institucí, jednotlivých výprav a regionu. Povezeme s sebou speciální bulletiny i další publikace a tiskové materiály, abychom mohli všestranně prezentovat Liberecký kraj jako příštího pořadatele festivalu,“ uvedla výkonná ředitelka organizačního výboru Kateřina Nyčová.

Výpravu čekají ve Szczyrku i dvě důležité diplomatické povinnosti. Nejprve 17. února uspořádá pro účastníky a hosty festivalu společenský Český večer a při závěrečném ceremoniálu večer 20. února převezme hejtman kraje Stanislav Eichler symbolicky pořadatelskou vlajku EYOWF.

Hlavním střediskem Festivalu 2009 se stane město Szczyrk. V hotelu Orle Gniazdo vznikne „řídicí centrum“, v němž bude ubytována část národních delegací a novináři. Fungovat zde bude tiskové středisko, uskuteční se zde rovněž porady trenérů, šéfů misí či tiskové konference atd. Ve Szczyrku se navíc odehraje zahajovací ceremoniál, situovaný pod nově vybudované skokanské můstky Skalite.

Wisla přivítá účastníky běžeckých lyžařských disciplín a biatlonu. Na náměstí ve městě, které je rodištěm skokana Adama Malysze, bude celý festival ukončen a právě tady přebere symbolickou štafetu Liberec.

Tychy je naopak nejvzdálenějším místem od Sczcryku. V nově vybudované zimní hale budou na programu zápasy hokejového turnaje. Soutěže v curlingu se pro změnu uskuteční ve městě Bialsko-Biala. K zajímavostem patří, že tento turnaj se bude konat ve školní tělocvičně, kde pořadatelé vytvoří led zásluhou mobilní techniky a speciálních technologií. Posledním pořadatelským městem je Cieszyn - polská část souměstí s Českým Těšínem. Nová a krásná hala nabídne dokonalé podmínky krasobruslařům.

Patnáct olympioniků je z Libereckého kraje

Zimní a Letní evropské olympijské festivaly mládeže znamenají pro sportovce od čtrnácti do osmnácti let totéž co olympijské hry pro seniory. V polských Beskydech se očekává účast zhruba 1200 účastníků z více než čtyřiceti zemí.

Mladí čeští reprezentanti do osmnácti let se v průběhu 9. EYOWF 2009 v Polsku představí v osmi disciplinách.

Už tradičně tvoří významnou část výpravy sportovci z Libereckého kraje. Dres České republiky jich tentokrát oblékne patnáct, což je plná třetina – v alpském lyžování Lukáš Pavlíček (Spartak Rokytnice n. J.), v běhu na lyžích Sandra Schützová (HSK Benecko), Jakub Gräf, Martin Lopota (oba Dukla Liberec), Jan Hásek (Ski klub Jablonec n. N.), v biatlonu Eva Puskarčíková (SG Jablonec n. N.), Lenka Šlechtová, Monika Vítková (obě KB Jilemnice), Matěj Krupčík, Martin Tryzna (oba SKP Jablonec n. N.), ve skoku na lyžích Hubert Bláha (LSK Lomnice n. P.), Radim Berka (Ještěd Liberec), v severské kombinaci Ondřej Brezar, Jakub Dědek (oba Dukla Liberec), Kryštof Tišer (Ski klub Harrachov). Na poslední chvíli vypadl z nominace zraněný krasobruslař Marco Zakouřil (BK Variace Liberec).

Čeští dorostenci budou mít na vrcholné soutěži své kariéry co napravovat. Jejich předchůdci na zimním festivalu ve španělském středisku Jaca v roce 2007 totiž nezískali poprvé v historii této soutěže ani jedinou medaili!

Mgr. Langer Jiří
jiri.langer@kraj-lbc.cz
Telefon: 485 226 302