Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Hejtmani jednali v Praze s ministrem dopravy Petrem Bendlem

Mgr. Langer Jiří

  • 02. 03. 2009 00:00

Sdílet článek

[id:7598|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

Hejtman LK Stanislav Eichler se společně s dalšími hejtmany minulý týden setkal v Praze s ministrem dopravy Petrem Bendlem.

Podle tiskového mluvčího ministerstva  Martina Kupky byla na pořadu jednání zejména  - úhrada prokazatelné ztráty z poskytování veřejné služby dopravní obslužnosti a investice do dopravní infrastruktury.  Dalšími tématy jednání hejtmanů s ministrem byly problematika systému mýtného a průběžné vážení kamiónů.

Deset zástupců krajů se sešlo s ministrem dopravy Bendlem, aby vyřešili nedostatečné financování na železnicích. Právě regionální železniční doprava ztratila v loňském roce 3,2 miliardy korun. Tento deficit bude pravděpodobně srovnán jednorázovou injekcí zahrnutou ve vládním protikrizovém balíčku. Podle Bendla je ale proplacení plné výše deficitu spíše zbožným přáním. Pro příští léta bude podle něj potřeba hledat jiná systémová řešení.

Po jednání sdělil předseda Asociace krajů ČR Michal Hašek, že kraje zápolí s nedostatkem financí v železniční infrastruktuře, pokud jim podmínky státního dopravce České dráhy (ČD) budou připadat přemrštěné, dají možnost soukromým železničním firmám.

S tím, že jsou menší soukromí dopravci levnější, ale ČD nesouhlasí. Jako příklad uvádějí soukromou společnost Vogtlandbahn, která vyhrála výběrové řízení na linku Liberec – Hrádek nad Nisou – Žitava – Rybniště / Seifhennersdorf. "Vogtlanbahn bude jezdit 107 tisíc kilometrů za 12,257 milionů korun, tedy za zhruba 114,50 korun na vlakový kilometr.
Kromě situace na regionálních železnicích se obě zúčastněné strany zabývaly také problémy na regionálních silnicích. Ty jsou podle hejtmanů přetížené nákladní dopravou, která se kvůli zpoplatnění rychlostních komunikací přesouvá na regionální silnice nižších tříd.

"Řešením je zavedení mýtného na těchto silnicích," naznačil Petr Bendl.

Podle něj je ale schůdným termínem až rok 2014. "Nechceme v současné situaci zatěžovat podnikatele mýtným," dodal.

Na schůzce se také hovořilo o zákazu pátečních jízd kamionů. Dle ministra by bylo schůdnějším řešením od zákazu ustoupit a zvolit jinou alternativu.

"Já jsem pro kompromis. Tím by mohlo být například vyšší zpoplatnění některých inkriminovaných časů," řekl ministr.

Hejtmani společně s ministerstvem dopravy vytvoří pracovní skupiny. Každá z nich bude mít na starosti určitou oblast regionální infrastruktury. Kolik pracovních skupin bude, a jaké přesné profilace budou mít, je zatím otázkou dalších jednání ministra s hejtmany krajů.(s využitím čtk)

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky