Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Hejtmani schválili návrh nového modelu financování krajů prostřednictvím rozpočtového určení daní

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 14. 03. 2024 15:35

Sdílet článek

Návrh nového modelu stanovení podílů jednotlivých krajů a hlavního města Prahy na rozpočtovém určení daní krajů schválila na svém 18. zasedání 14. března v Praze Rada Asociace krajů České republiky.

Schválená varianta nově nastavuje kritéria, která popisují charakteristicky jednotlivých regionů a zahrnují:

počet obyvatel kraje – 40 %

délka silnic II. a III. tř. na území kraje – 20 %

rozloha kraje – 13 %

počet výjezdových základen Zdravotnické záchranné služby – 6 %

počet urgentních příjmů typu I v nemocnicích zřizovaných krajem – 2 %

struktura kraje (podíl počtu obcí k ploše rozlohy kraje) – 8 %

počet žáků středních škol zřizovaných krajem – 4 %

vyrovnávací příspěvek – 7 %

Současně se Rada Asociace krajů České republiky shodla na dalších podmínkách svázaných s novým nastavením podmínek dělení daňových výnosů. Podmínky představují zahrnutí příspěvku Státního fondu dopravní infrastruktury ve výši 4 miliardy korun na opravy krajských komunikací do rozpočtového určení daní krajů v prvním roce schválené změny (2025) a zahrnutí navýšení objemu rozpočtového určení daní krajů o 6 miliard korun v prvních třech letech od platnosti schválené změny (2025 až 2027) k vyrovnání propadů některým krajům při srovnání se stávajícím stavem. Tato navýšení budou vyjádřena procentuálně v podobě výsledného procentuálního podílu rozpočtového určení daní krajů na celostátním hrubém výnosu daní podle predikce daňových výběrů pro roky 2025 až 2027 v době schvalování zákona.

Dále Rada Asociace krajů České republiky svým usnesením upozorňuje, že schválená varianta v žádném případě neobsahuje podmínky ani jakékoli předpoklady toho, že by kraje měly převzít financování nepedagogických pracovníků v krajských školských zařízeních. Současně rada deklaruje, že je na tuto debatu s vládou připravena, ale vzhledem k tomu, že problematika zasahuje nejen kraje, ale i obce a je teprve na svém počátku, Rada Asociace krajů České republiky preferuje, aby nebyla projednávána a řešena v rámci této nové varianty zákona o rozpočtovém určení daní.

Předseda Rady Asociace krajů České republiky a hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba nyní pošle schválené usnesení ministru financí k zahájení jeho projednávání na úrovni vlády.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky