Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Hejtmanovi na SOŠ na Jablonecké v Liberci představili i nový dvouletý obor

Mgr. Langer Jiří

  • 22. 01. 2010 16:47

Sdílet článek

 

Na pozvání ředitele školy Milana Adamce navštívil dnes hejtman LK Stanislav Eichler Střední odbornou školu v Jablonecké ulici v Liberci.

„Vybral jsem si k návštěvě školu, která má své specifikum v systému vzdělávání v našem kraji. Pečuje o děti více či méně handicapované a snaží se je zapojit do společnosti. Za to patří všem pedagogům na škole velký dík,“ řekl hejtman, který se zajímal o počet učňů i o obory, které se na škole vyučují.

Ředitel Milan Adamec spolu se zástupkyní Lenkou Skrbkovou hejtmana informovali, že na školu dochází na 320 žáků, kteří se učí v osmi oborech – šití oděvů, kuchařské práce zahradnické práce, zednické práce, malířské a natěračské práce, zámečnické práce a údržba, které se učí tři roky. Obory praktická škola dvouletá a obchodní škola dvouletá je určena pro zdravotně znevýhodněné žáky, jejichž učebny jsou umístěny v Jedličkově ústavu.

„Naše Střední odborná škola je vzdělávací zařízení otevřené všem žákům, kteří ukončili základní vzdělání. Je určeno především všem absolventům základní školy praktické a méně úspěšným absolventům základních škol, kteří by jinde zřejmě neměli šanci na vzdělání, “ připomněl ředitel s tím, že žákům, kteří mají trvalé bydliště mimo Liberec, škola poskytuje internátní ubytování s celodenním stravováním.

„Navíc letos otevíráme nový dvouletý obor nazvaný provozní služby, lidově řečeno hospodyňka, který je rovněž určen zejména pro zdravotně znevýhodněné žáky, a přihlásit se mohou i mladí lidé, třeba až do pětadvaceti let, kteří si chtějí rozšířit své vzdělání,“ doplnil ředitel.

Specifičnost školy podle něj spočívá v jejím zaměření k poskytování vzdělávání žákům s mentálním, zdravotním, sociálním, či kombinovaným znevýhodněním oproti ostatní žákovské populaci. Hodnota Střední odborné školy spočívá ve zdůraznění sociálního rozměru pedagogického působení. Velké procento žáků se pohybuje na hranici zmíněných handicapů a mnohdy největším problémem je sociální situace jejich rodin.

„V tomto ohledu se škola zaměřuje na jedince, jenž patří k do jisté míry k outsiderům vzdělávacího systému. Škola cíleně pracuje na účinném zachycení dané žákovské populace v prostředí umožňující efektivní výchovné a vzdělávací působení,“upřesnil Milan Adamec s tím, že škola je tak významnou alternativou nabízející komplexní služby pro všechny žáky, kteří nezažívají úspěch nebo nenacházejí místo v tradiční nabídce ostatních škol a školských zařízeních.

Střední odborná škola v Liberci poskytuje služby veřejnosti, zejména v prodeji zahradnických výpěstků, v zakázkách svých technických oborů, cateringové služby i v pronájmech tělocvičny jídelny ke konferencím, školením, oslavám i svatebním hostinám.

Školní internát vloni ubytoval účastníky MS v lyžování a v současnosti se sem chystá stovka českých dětských krasobruslařů a krasobruslařek pro nadcházející Hry IV. zimní olympiády dětí a mládeže (ODM) v Libereckém kraj, které budou slavnostně zahájeny v neděli 31. ledna v 17.30 hodin v liberecké Tipsport areně.

Bližší informace:  http://www.sosliberec.cz

 

 

 

 

 

Obory:

Šití oděvů - Práce v zakázkové výrobě oděvů, kompletování (párování) různých dílů ručně i strojově. Technika i technologie ručního šití a šití na šicích strojích. Konstrukce a postupy hotovení vrchních oděvů, včetně šití a žehlení.

Kuchařské práce- Výroba a expedice jídel teplé a studené kuchyně, příprava a ošetření základních druhů surovin k výrobě jídel, technologie příloh a teplých nápojů

Zahradnické práce  - Odborné práce při ošetřování základních druhů květin, zeleniny a ovocných dřevin. Příprava semen, výsevy, vysazování, rozmnožování, ošetřování kultur, sklizňové práce a třídění. Technologie aranžování květin.

Zednické práce - Zdění, omítání, betonování, provádění izolací, stavby a přestavby jednodušších objektů (např. garáží), zakázkové práce.

Malířské a natěračské práce - Zvládnutí odstranění starých nátěrů a sádrování. Technologie latexové malby, klihové nátěry, malování bytů, schodišť, … Natírání oken, dveří, podlah, kovových konstrukcí apod.

Zámečnické práce a údržba - Práce podle výkresů a náčrtů, sestavování jednotlivých strojních součástí a celků, obsluha jednoduchých strojů v dílčí i sériové výrobě. Základy seřizování a měření.

Praktická škola dvouletá - Obor vzdělání se zaměřením na rodinnou výchovu, ruční práce, práce s PC, přípravu pokrmů, zdravovědu atd. nabízí studium pro dívky a chlapce se zdravotními či jinými handicapy ze ZŠ a speciálních škol. Je ukončený závěrečnou zkouškou a vysvědčením o závěrečné zkoušce

Obchodní škola dvouletá - Obor vzdělání zaměřený na základní technicko - administrativní činnost v podnicích všech právních forem, účetní, písař/písařka, technicko - hospodářský pracovník aj.

 Mimoškolní činnost: - kroužky

    • aerobik
    • PC kroužek
    • floorbal
    • hudební kroužek
    • keramický kroužek
    • kroužek plavání
    • modelingu
    • zdravotnický kroužek
    • kroužek karate
    • stolního tenisu
    • anglického jazyka
    • dramatický kroužek
    • stolní hry
    • ruční práce
    • klavír
    • kytara
    • elektronické šipky

.Kriteria přijímacího řízení pro školní rok 2010/2011
V přijímacím řízení budeme uchazeče posuzovat dle těchto kritérií :

  1. chování v posledních ročnících plnění povinné školní docházky
  2. prospěch v posledních ročnících plnění povinné školní docházky
  3. výstupní hodnocení ze základní školy praktické resp. základní školy
  4. doporučení školského poradenského zařízení (má-li uchazeč k dispozici)
  5. skutečnost, zda uchazeč bude studovat ve střední škole poprvé
  6. skutečnost, zda uchazeč absolvoval 8. nebo 9. ročník ZŠP (ZŠ) – toto kritérium se vztahuje pouze k uchazečům o studium v tříletých oborech vzdělání.

Jednotlivá kriteria určí celkové pořadí uchazeče v přehledu všech zúčastněných v přijímacím řízení.

Uzávěrka přihlášek ke studiu – pouze denní forma vzdělání:
15. březen 2010 (datum, ke kterému nejpozději je nutné doručit osobně nebo písemně přihlášku na střední školu)

Přihlášení uchazeči budou písemně pozváni k vykonání přijímacího pohovoru. Termín pohovoru se předběžně koná v měsíci dubnu – poslední dekáda – datum zde bude včas avizováno.

Přehled přijatých a nepřijatých uchazečů zde bude zveřejněn neprodleně po termínu přijímacích pohovorů I. kola.

 Ubytování - Je možný jak pronájem celých apartmánů, tak i jednotlivých pokojů nebo lůžek.

  • K dispozici žákům SOŠ Liberec, pro žáky jiných škol a studenty TU v Liberci.
  • Kapacita 120 lůžek
  • Každý apartmán (ubytovací buňka) sestává ze dvou samostatných dvoulůžkových pokojů a sociálního zařízení pod vlastním uzavřením.
  • Ubytování v moderních apartmánech s výhodnou polohou blízko městského centra

Kontaktní osoba: Ing. Anna Kubicová, zástupce ředitele pro mimoškolní činnost, Střední odborná škola, Liberec, Jablonecká 999, příspěvková organizace, 460 04 Liberec

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky