Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Hejtmanův dar umožní dokončení unikátního orloje v Kryštofově Údolí

Mgr. Langer Jiří

  • 24. 04. 2008 00:00

Sdílet článek

[id:6388|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

Peněžní dar ve výši 100 tisíc korun obdrží Martin Chaloupka z Kryštofova Údolí na  dokončení orloje v obci.

„Budovaný orloj je jednou z turistických atrakcí obce a přispívá ke zvýšení její návštěvnosti, Díky příspěvku přibude v nejbližší době zvonění a další pohyblivé postavy na spodním reliéfu,“ poznamenal Petr Skokan k unikátním orloji v Kryštofově Údolí, který vznikl vloni z nevyužité trafostanice a do malebné obce naláká každou celou hodinu desítky turistů,

Na orloji, po Praze a Olomouci třetím v zemi, je celkem 22 figurín a po úpravách se jich bude 18 pohybovat. Sochy jsou z lipového dřeva o výšce od 65 do 70 centimetrů, jejich autorem je známý liberecký výtvarník Václav Plechatý. Zatím se pohybovalo 12 apoštolů a také ponocný s pejskem.

 

Nyní ožije ještě selský dvůr se sedlákem pumpujícím vodu a napájejícím kravku a selkou krmící zobající slepici a husu. Tok vody bude imitovat sklo.

"Každý den na vsi začíná krmením zvířat, a tak to bude i na orloji," uvedl Martin Chaloupka. Všechny figury kromě krávy již mají své patrony, většinou známé osobnosti, například Jiřinu Bohdalovou, Marcelu Augustovou, Martina Dejdara, Jiřího Lábuse, libereckého primátora Jiřího Kittnera nebo místní podnikatele a zemědělce. Orloj je v provozu denně od 08:00 do 22:00 hodin, zvonění bude odbíjet každou půlhodinu.

 

Figury se samy pohybovat neumějí, ovládá je složitá mechanika, jejímž autorem je liberecký řemeslník a milovník veteránů Jiří Ottmar. Kovové prvky udělal umělecký kováře Jan Nikendey, který se mimo jiné podílel na vytvoření repliky rytíře Rolanda z věže liberecké radnice. Zámečnickou práci zajistil František Budák z nedalekého Machnína. On, stejně jako většina ostatních, si nechal zaplatit jen cenu materiálu. Tvrdí, že dostatečnou odměnou je to, že bude moci svému vnukovi jednou ukázat, co udělal.

 

"Do budoucna uvažujeme ještě o zvonkohře, nechceme však, aby to byla audionahrávka nebo elektrotechnika. Bude to spolehlivý mechanický pohon. Když se porouchá, sami zjistíme, proč nefunguje, jestli se zlomilo kolo nebo přetrhl řemen," podotkl autor myšlenky a nadšený realizátor orloje s tím, že orloj bude mít ze strany ještě sluneční hodiny.

 

Někdejší trafostanice bývala ve špatném stavu a kolemjdoucí ohrožovala padajícími cihlami. Obec chtěla devítimetrovou věž zbourat, bylo to ale drahé. Nakonec ji koupil Chaloupka, který svým nadšením pro orloj nakazil umělce, výtvarníky a nejzručnější řemeslníky z širokého okolí. Orloj není jeho jediným počinem v obci na úpatí Ještědu. Zasloužil se už o vznik Muzea betlémů a dřevěný vyřezávaný venkovní betlém od malíře Josefa Jíry. Všechny atrakce lákají do vesnice s 250 stálými obyvateli nejen tuzemské, ale i německé turisty. "Máme tu již pět hospod, před válkou jich ale bylo 13," vypočítal.

 

Obec se podle Chaloupky musí nyní naučit nabízet turistům služby a z jejich zájmu profitovat. Využít by proto chtěl budovu požární zbrojnice, kde by mohlo vzniknout infocentrum a prodejna suvenýrů a keramiky od dvou místních výrobců.

Další dotace věnované hejtmanem hasičům, silákům a obci Radvanec

Hejtman Petr Skokan navrhuje poskytnout částku 50 tis. Kč jako finanční příspěvek Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska, Sboru dobrovolných hasičů Chrastava.

„Prostředky hasiči využijí na úhradu nákladů spojených s renovací historického hasičského auta značky Praga RN z roku 1951 a motorové stříkačky, výrobce Antonín Holeček, Praha, z roku 1930, exponátů pro Muzeum hasičské techniky  v Chrastavě,“ uvedl hejtman.

Ten se  také rozhodl poskytnout částku 20 tis. Kč GPC Česká republika-Asociaci silového trojboje.. Prostředky příjemce využije  na pokrytí nákladů spojených s organizačním zabezpečením Mistrovství Evropy v silovém trojboji a benchpressu, které se uskuteční 12.-17.května 2008 v Novém Boru.

Také Občanské sdružení obce Radvanec získá příspěvek 30 tisíc Kč na  pokrytí nákladů spojených s uspořádáním 6. pouti sv.Antonína spojené se Dnem dětí, která se uskuteční  14.června 2008 v obci. (s využitím ČTK)

 

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky