Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Herec Polášek v televizi láká na jedinečnou atmosféru starých hospod v Libereckém kraji

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 20. 01. 2023 15:12
  • Cestovní ruch

Sdílet článek

Netradiční pohled do historie míst, která byla vždy důležitým společenským i kulturním centrem, uvede v lednu Česká televize v rámci pořadu Příběhy starých hospod. Nová osmidílná série tak poodkryje minulost a jedinečnou atmosféru věkovitých hostinců i na Liberecku.

„Hospody, to je prostředí nejen milovníků jídla a piva, ale také je to řada míst pro setkávání lidí. Předává se tu spousta příběhů, někdy se tu píše historie. Že to téma láká i autory, a to nejen filmaře, dokládá také nově vydaná kniha Liberecké hospody do konce c. k. monarchie od Jiřího Bocka,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Herec Josef Polášek v osmidílném seriálu vyzpovídá štamgasty, pamětníky i historiky a představí nejzajímavější hostince na vesnicích, horských hřebenech i ve městech. Zazní také zajímavosti o pivu, které k tuzemské gastronomii neodmyslitelně patří. Vždyť vaření tohoto nápoje má v českých zemích tisíciletou tradici. S pivem je spojená často unikátní architektura pivovarů, pivní stezky nebo specifická kultura českých hospod s jedinečnou atmosférou.

Důležitým faktorem při výběru míst byl zajímavý historický kontext a příběh. „Liberecko má rozmanité hospodské společenství. Hančova Bouda na Benecku je spjatá se smutným osudem lyžaře Bohumila Hanče, jehož potomci zde zůstali a stále v něm hospodaří. O Beranově hostinci v Trávníčku jsou zase první písemné zmínky už z roku 1546,“ vysvětluje dramaturgyně Lada Macurová.

Liberecký díl, kde kromě již zmiňovaných podniků herec navštíví například i Labský zámek, Sklářskou krčmu Ajeto, Pivovar Cvikov nebo Penzion Rezek, uvede Česká televize na programu ČT2 už 1. února v 21 hodin. Liberecký kraj se na výrobě pořadu podílel i finančně, přispěl částkou padesát tisíc korun. Teaser k dokumentární sérii lze zhlédnout už nyní zde.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky