Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Heřmanice lákají na rozhlednu s 99 schody, lze je vystoupat i za necelých 19 vteřin

18. 09. 2012

 

Nad Heřmanicemi na Frýdlantsku vyrostla do výšky bezmála čtyřiadvaceti metrů nová dřevěná rozhledna. Slavnostně ji v sobotu otevřeli přestřižením pásky a rozkrojením dortu starosta obce Vladimír Stříbrný, náměstkyně hejtmana LK Lidie Vajnerové (SOS) a hosté Euroregionu Trojzemí.

Kvůli rozhlédnutí na Jizerské a Lužické hory, Žitavskou nížinu, Dětřichov, elektrárnu Turów a samotnou obec Heřmanice museli návštěvníci zdolat 99 schodů. Nejrychleji v rámci „závodu“ je zdolal Pavel Pešan za 18.17 vteřiny.

„Každou takovou investici na podporu cestovního ruchu vítám, zvláště rozhlednu, neboť věřím, že přitáhne do obce a zároveň do Libereckého kraje další návštěvníky. Občanům obce a panu starostovi blahopřeji za tak krásné dílo,“ řekla náměstkyně hejtmana.

Vladimír Stříbrný připomněl, že v rámci projektu Podpora a propagace turistických cílů v česko-polském příhraničí jsou již v tisku vícejazyčné letáky a pracuje se na informačních tabulích, aby se turisté dostali po cyklostezce až k rozhledně prozatímně přezdívané zvané „pindík“, okurka a podobně.

O kulturní vyžití se při „vernisáži“ postaralo známě jablonecké dívčí pěvecké trio Berušky a domácí folklórní soubor Heřmánek. Nakonec si všichni zahráli společně.

Rozhlednu postavila firma Taxus podle plánů projekční kanceláře Mjolkv průběhu letošního jara a léta. Zpracovala při tom přes pětatřicet kubíků dřeva, které pospojovala dvanácti tisíci vruty a více jak osmi sty šrouby.

Investorem byla obec Heřmanice. Stavbu za 3 672 491,00 Kč spolufinancovala Evropská unie v rámci projektu „Cyklotrasy v Heřmanicích, v Dětřichově a v Bogatyni, rozhledna v Heřmanicích“ z Operačního programu přeshraniční spolupráce Česká republika – Polská republika 2007 – 2013.

Mgr. Langer Jiří
jiri.langer@kraj-lbc.cz
Telefon: 485 226 302
Mobil: 739 541 588