Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Heřmanice otevírají pro turisty nové lákadlo s 99 schody

Mgr. Langer Jiří

  • 13. 09. 2012 15:51

Sdílet článek

 

Nad Heřmanicemi na Frýdlantsku vyrostla do výšky bezmála čtyřiadvaceti metrů nová dřevěná rozhledna. Slavnostně bude otevřena v sobotu 15. září ve 14 hodin za účasti náměstkyně hejtmana LK Lidie Vajnerové (SOS).

Kvůli rozhlédnutí na Jizerské a Lužické hory, Žitavskou nížinu, Dětřichov, elektrárnu Turów a samotnou obec Heřmanice musejí návštěvníci zdolat 99 schodů.

„Každou takovou investici na podporu cestovního ruchu vítám, zvláště rozhlednu, neboť věřím, že přitáhne do obce a zároveň do Libereckého kraje další návštěvníky. Občanům obce blahopřeji za tak krásné dílo a těším se na první výstup,“ řekla náměstkyně hejtmana.

 Pouze v úvodní den se bude moci po dvou schodištích závodit o ceny v rychlosti výstupu o ceny. Kromě soutěží si užijete i živou kapelu Berušky či vystoupení místního souboru Heřmánek. Občerstvení bude připraveno, pro děti budou navíc připraveny dorty a pro prvních tři sta i dárek.

Rozhlednu postavila firma Taxus podle plánů projekční kanceláře Mjolk během letošního jara a léta. Zpracovala při tom přes pětatřicet kubíků dřeva, které pospojovala dvanácti tisíci vruty a více jak osmi sty šrouby.

Investorem byla obec Heřmanice. Stavbu za 3 672 491,00 Kč spolufinancovala Evropská unie v rámci projektu „Cyklotrasy v Heřmanicích, v Dětřichově a v Bogatyni, rozhledna v Heřmanicích“ z Operačního programu přeshraniční spolupráce Česká republika – Polská republika 2007 – 2013.

Základní údaje:

výška: 23,7 m

průměr: 5 m

počet stojen: 54 ks

základy: beton 34,6 m3

ocelová výztuž: 1 809 kg

konstrukce: modřínové dřevo 35,5 m3

ocelové styčníky: 192 ks

šrouby: 816 ks

vruty: cca 12 000 ks

počet schodů včetně kopule (v jednom směru): 99

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky