Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Historickým městem roku 2020 v Libereckém kraji se stala Dubá

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 24. 06. 2021 17:28

Sdílet článek

Dotaci pro města, která se příkladně starají o své kulturní historické dědictví, vyhlašuje Ministerstvo kultury České republiky. Krajské kolo soutěže pro rok 2020 o Cenu Programu regenerace vyhrála Dubá. Obdrží tedy finanční dar ve výši 100.000 korun. V závěsu za Dubou se umístil Nový Bor a třetí příčku obsadila Jilemnice.

„Možná, že velká část obyvatel našeho kraje nikdy Dubou nenavštívila. Jedná se o městečko, které je na samé hranici kraje a dál už začíná kraj Ústecký. Liberecký kraj podpořil ve městě obnovu mimořádné technické památky, a sice sušárny chmele. Ta se během několika let doslova „vyloupla“ do krásy. Místní jsou si celkově velmi dobře vědomi hodnoty, kterou pro město památky znamenají. Moc mě vítězství Dubé těší,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Na dotaci dosáhnout a do soutěže se zapojit mohou města, která mají zpracovaný vlastní program na obnovu památkových rezervací a zón a společně s vlastníkem se na ní finančně spolupodílí. Dubá je nováčkem a pro odbornou komisi bylo příjemným překvapením, jak pečuje o svou památkovou zónu, ale i objekty mimo ní. Bezproblémová je i spolupráce se soukromými vlastníky památek, kterým Dubá předala, jak slíbila, sto procentz dotací programu. Odborná komise starostce předá ocenění 11. září, právě na Den evropského dědictví.

Kromě sušárny prošlo v Dubé obnovou například Masarykovo náměstí, kde bývala dříve velká nevyužitá travnatá plocha. V současnosti je náměstí v centrální části vydlážděné a mohou se zde pořádat trhy nebo jiné kulturní akce.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky