Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Hlasy z Evropské unie: partnerství s východními zeměmi je třeba udržovat

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 28. 02. 2023 14:59

Sdílet článek

Jako zástupce Evropského výboru regionů vystoupil místostarosta Rádla a zástupce Libereckého kraje při Evropské unii Pavel Branda tento týden s projevem před parlamentním shromážděním Euronest, které se konalo v moldavském Kišiněvě. Ve shromáždění Euronest v rámci takzvaného Východního partnerství zasedají společně poslanci Evropského parlamentu a národních parlamentů Ukrajiny, Moldavska, Gruzie, Arménie a Ázerbajdžánu.

„Vývoj na východní hranici Evropské unie dramaticky proměnil geopolitické a hospodářské podmínky, což vyžaduje transformaci Východního partnerství. Nicméně Východní partnerství by mělo zůstat i nadále hlavním institucionálním rámcem pro spolupráci unie s partnerskými zeměmi Východní Evropy,” uvedl v projevu Pavel Branda.

Branda popsal stávající rámec jako nepostradatelný obzvláště v této obtížné době, nicméně vyzval k jeho reorganizaci, tak aby byl schopen podporovat přístupové procesy Ukrajiny a Moldavska a rovněž evropské aspirace Gruzie, ale zárověn zůstalo relevantním pro všechny jeho účastníky.

Evropský výbor regionů a především CORLEAP neboli Konference místních a regionálních orgánů Východního partnerství, jehož je Branda členem, se plánuje ještě více angažovat v propojování obcí, měst a regionů Evropské unie a zemí Východního partnerství skrze vzájemná partnerství, výměnu zkušeností a people-to-people projekty.

V listopadu minulého roku se rámci Českého předsednictví na pozvání hejtmana Martina Půty a  Pavla Brandy v Liberci uskutečnilo výroční zasedání CORLEAP, které bylo doplněno o celodenní konferenci na téma odolná samospráva. Díky spolupráci Libereckého kraje se Svazem měst a obcí České republiky, Evropskou komisí a českým ministerstvem zahraničních věcí se podařilo přivézt do Liberce početné delegace starostů z Ukrajiny, Moldavska a Gruzie, kterým byla mimo jiné během studijních cest prezentována meziobecní spolupráce českých obcí (Smržovka a Mikroregion Tanvaldsko) či téma krizového řízení (Hrádek nad Nisou).

Rozvoj spolupráce bude předmětem dalšího zasedání předsednictva CORLEAP, které se uskuteční 16. března v Bruselu, i výročního zasedání CORLEAP plánovaného na 7. září v gruzínském Batumi.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky