Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Hoineff Glass Art: z horkých tropů až na Novoborsko

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 12. 04. 2021 16:17
  • Cestovní ruch
  • Sociální

Sdílet článek

Ze žhavé Brazílie až do roubenky na Českolipsku vedla životní cesta Ricarda Hoineffa, scénografa, který propadl výrobě skla. V chalupě si zřídil atelier, kde hostí návštěvy a hovoří s nimi o své skleněné lásce v několika světových jazycích.

Narodil se do židovské rodiny v Rio de Janeiru. Na začátku devadesátých let minulého století si jako správný dobrodruh sbalil kufr a odletěl naslepo do Prahy. Tam vystudoval scénografii na DAMU a stal se z něj respektovaný tvůrce televizních znělek od Občanského juda až po StarDance. Pracoval také pro divadla v Liberci, Praze, Plzni nebo Karlových Varech.

Ve čtyřiceti ale viděl v Novém Boru při práci skláře a zamiloval se. Do skla. Začal znovu chodit do školy. Dnes tvoří umělecké sklo vlastní metodou. „Scénografie je něco, co se odehrává teď a tady. Sklo je napořád,“ shrnul novopečený výtvarník.

Navštívit jeho ateliér je trochu jiný zážitek než se procházet galerií. Ateliér je v přízemí moderní roubenky, která byla v roce 2016 postavená v souladu s místní architekturou dřevěných chalup v malebné vesničce Slunečná. „Nikdy není pozdě na životní změnu. Ricardo Hoineff se stal navíc široko daleko známý svou účastí na kulturním a společenském životě tamní komunity,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch.

Ateliér je vybaven velkou pecí na fusing, což je technika spojována většinou s dekoračními a užitkovými výrobky. U vlastnoručně upražené kávy pak Hoineff návštěvníkům vypráví svůj příběh. Se svými návštěvami může bez problémů kromě češtiny komunikovat také v portugalštině, angličtině či španělštině.

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky