Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Hokejbaloví junioři z celého světa budou o cenné kovy bojovat v Home Credit a Svijanské aréně. Pořadatelé již zveřejnili herní plán 

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 24. 05. 2023 08:28
  • Školství

Sdílet článek

Domovem pro cca 800 hokejbalových juniorů z celého světa bude během mistrovství světa juniorů 2023 Liberec, konkrétně Home Credit Arena a Svijanská aréna. V těchto halách tak bude k vidění světový hokejbal od 28. června do 6. července 2023! Herní program zná již všech pět kategorií! Jak se na tuto světovou událost těší v Liberci a celém Libereckém kraji?

Zástupce kraje těší, že se světový šampionát v hokejbale uskuteční právě v Liberci!

V Libereckém kraji se na blížící se mistrovství světa juniorů v hokejbale nemohou dočkat. Své nadšení neskrývají primátor statutárního města Liberce Jaroslav Zámečník a Jiří Čeřovský, náměstek hejtmana Libereckého kraje pověřený řízení resortu školství, mládeže, tělovýchovy, sportu a zaměstnanosti. „Každá akce světového formátu, která se koná na území Libereckého kraje, bez ohledu na sportovní odvětví, je zajímavá. Ve sportovní oblasti je pro kraj významná a reprezentativní, navíc se jedná o první celosvětovou akci juniorského hokejbalu. Tím, že se mistrovství koná právě u nás, se povědomí o statutárním městě Liberci a celém Libereckém kraji opět navýší,“ řekl Jiří Čeřovský. Celý liberecký šampionát se bude konat v Home Credit Areně a Svijanské aréně, které využívají hokejisti Bílých Tygrů z Liberce, což by mohlo být jedním z mnoha lákadel pro fanoušky hokejbalu či ledního hokeje. V našem kraji má hokej velkou tradici díky Bílým Tygrům, kteří mají početnou základnu podporovatelů. V Liberci jsou hokejové zápasy navštěvovány všemi věkovými kategoriemi fanoušků. Věřím, že díky podobnosti hokeje a hokejbalu tomu nebude jinak i při utkáních na juniorském mistrovství světa. Pro některé děti a mladé sportovce, kteří třeba nejsou tak zdatní v bruslení, by konání šampionátu mohlo být startovním můstkem a motivovat je právě k hokejbalu,“ doplnil k podobnosti sportů náměstek hejtmana pro Liberecký kraj Jiří Čeřovský.

Liberec nebyl pro konání této světové akce vybrán náhodou, protože Českomoravský svaz hokejbalu (ČMSHb) se snaží v Libereckém kraji pomáhat v rozvoji tohoto sportu. V této části republiky je na vzestupu klub HBC Liberec, který neustále rozšiřuje svou mládežnickou základnu. Mistrovství světa v Liberci by tak mohlo být pro mnoho návštěvníků a dětí motivujícím faktorem. „Každá sportovní událost je pro Liberec a jeho občany zpestřením a příležitostí zajímat se o tradiční i méně známé sportovní aktivity. Věřím, že světový šampionát v této sportovní disciplíně může inspirovat spoustu lidí k tomu, aby se o hokejbal nejen zajímali, ale také měli chuť ho aktivně provozovat, nebo alespoň vyzkoušet,“ myslí si primátor statutárního města Liberce Jaroslav Zámečník a dodává: „Jak jsem již zmínil, každá sportovní událost, zvlášť je-li na světové úrovni, může inspirovat další, zatím nerozhodnuté zájemce. A pro děti to platí dvojnásob. Je to pro ně silná motivace. Vždycky říkám, že čas strávený aktivním či rekreačním sportem nebo i návštěvou kulturní akce je násobně lepší investicí, než ležení u TV nebo sezení u počítače.“

Jaký je herní program pro juniory v kategoriích U16, U20 a U23?

Od 28. června do 2. července 2023 utkají o tituly mistrů světa hokejbalisté z celého světa v kategoriích juniorů do 16, 20 a 23 let. „Očekávám, že každý tým, se kterým se střetneme, proti nám předvede to absolutně nejlepší, co umí. Očekáváme, že každý zápas bude bitva. Nic nebude jednoduché a nařídili jsme hráčům, aby se tak připravili," řekl k turnaji ve své kategorii trenér USA do 23 let Mike Malloy. Nejmladší kategorie šampionátu nabídne největší počet celků. V této kategorii se utká celkem osm výběrů, přičemž dva z nich budou z Kanady a dva z České republiky. Poté přijedou Američané, Britové, Slováci a Švýcaři. Kategorie U16 bude hrát ve dvou skupinách, přičemž o cenné kovy budou zápolit čtyři nejlepší! V kategorii do 20 let bude 5 týmů – Česká republika, Kanada, USA, Švýcarsko a Slovensko. Tyto jednotlivé výběry si to v základní skupině rozdají mezi sebou o umístění, přičemž první čtyři celky z celkové tabulky budou mít možnost zahrát si o finálovou účast. Obdobně na tom bude turnaj v kategorii U23, kde ale vedle pětice týmů přibude výběr Velké Británie. V této kategorie je však formát turnaje zcela jiný! V této kategorii se bude hrát tabulkově, což znamená, že pouze první dva týmy budou hrát o zlaté medaile! Podrobné herní programy jednotlivých kategorií naleznete v přiložených grafikách.

Co čeká na juniory do 18 let? Své místo v Liberci budou mít i juniorky U21

V libereckých hokejových halách po prvních třech kategoriích do svých turnajů vstoupí i junioři do 18 let a juniorky do 21 let. Od 3. do 6. července 2023 tak bude Liberec jejich domovem. Hokejbaloví junioři U18 budou hrát stejným formátem jako hráči do 20 let, protože se v této věkové kategorii sešla pouze pětice celků. O titul mistrů světa v této kategorii budou zápasit Češi, Američané, Švýcaři, Slováci a Kanaďané. Zapomenout se nesmí ani na talentované juniorky v kategorii U21, které v Liberci budou mít své místo, aby se porvaly o titul mistryň světa! O něj budou bojovat vedle Češek také Kanaďanky, Američanky, Slovenky a Britky. Po odehrané skupině se nejlepší čtyři týmy juniorek z těchto zemí porvou o postup do finále libereckého šampionátu. Podrobné herní programy jednotlivých kategorií naleznete v přiložených grafikách. „Vím, že náš svaz dokáže připravit domácí šampionát na výbornou. Je skvělé, že se bude hrát v Liberci, v krásné hale, hokejovém městě. To, že hrajeme v domácím prostředí, je výhodou pro rodiny a kamarády hráčů. Jsem přesvědčen, že nám vytvoří skvělou atmosféru a kluci prožijí úžasný hokejbalový svátek,“ láká fanoušky na liberecký šampionát trenér českého týmu do 18 let, Martin Davídek.

Podrobnější informace o blížícím se Mistroství světa juniorů v Liberci 2023 naleznete na webu liberec2023.cz! Vstupenky na turnaj lze zakoupit na ticketportal.cz.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky