Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Hospodaření kraje za loňský rok bylo úspěšné, potvrdil to i národní rating

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 10. 06. 2020 10:59
  • Ekonomika

Sdílet článek

Rada kraje se na včerejší schůzi seznámila se závěry přezkoumání hospodaření Libereckého kraje za rok 2019, které vypracovalo Ministerstvo financí. Výsledek je pro Liberecký kraj kladný. Z přezkumu vyplývá, že kraj hospodařil výborně a nebyly zjištěny žádné chyby a nedostatky. Dokazuje to i analýza ratingové společností Moody´s Public Sector Europe – Moody´s Investors Service EMEA Limited. Na základě ní byl Libereckému kraji přidělen mezinárodní rating A2, národní rating Aa3.cz, s výhledem pozitivním.

„Jsem moc ráda, že se nám vyrovnané hospodaření kraje podařilo udržet i v roce 2019. Naplňovali jsme plánované cíle a zároveň se potvrdilo, že jsme vhodně určovali směr financí do následujícího období,“ uvedla Jitka Volfová, statutární náměstkyně pro resort ekonomiky, správy majetku a informatiky.

Dle výkazu zisku a ztráty činil k 31. prosinci 2019 výsledek hospodaření Libereckého kraje před zdaněním 1.274.964.680 korun a 1.262.061.020 korun po zdanění.

Mimo jiné dosáhly za loňský rok daňové příjmy Libereckého kraje částky o 404 milionů vyšší, než byl předpoklad. Rada Libereckého kraje odsouhlasila záměr jejich zapojení do rozpočtu na letošní rok již v lednu letošního roku. Tyto peníze pokrývají požadavky jednotlivých resortů.

Zadlužení kraje kleslo vloni o dalších 97 milionů korun, a to zejména splacením úvěrů na opravy mostů a silnic II. a III. třídy. Současná zadluženost kraje nyní činí zhruba 407 milionů. 

„Snížením dluhu Libereckého kraje pokračujeme v plnění našeho závazku. V roce 2013 byl dluh kraje 1,15 miliardy, o tři roky později pak 0,79 miliardy a snížili jsme ho až na současných 407 milionů. Liberecký kraj tak je připraven na financování zásadního investičního projektu příštích let, kterým je výstavba nového Centra urgentní medicíny v Krajské nemocnici Liberec,“ uzavřel hejtman Martin Půta.   

Youtube video

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky