Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Hrad Houska bude mít v zelené světnici nové malby, přispěl na to i Liberecký kraj

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 08. 07. 2020 14:17
  • Rozvoj

Sdílet článek

Nejenom na obnovu kostelů, soch a obytných stavení přispívá Liberecký kraj. V letošním roce poskytl 224.840 korun na restaurování maleb v zelené světnici na hradě Houska. Jedná se o malby v zaklenutém gotickém prostoru pocházející z doby kolem roku 1550. Námětem jsou lovecké scény s dobovými hrady a erby majitelů.

„Liberecký kraj pravidelně podporuje obnovy nemovitých kulturních památek jak z dotačního fondu, tak také přímou podporou. Jsem ráda, že v kraji probíhají i náročné a rozsáhlé obnovy, se kterými se potom mohou seznámit návštěvníci. Děkuji majitelům památek, kteří je nenechají chátrat, ale starají se o jejich stav. Často je to práce na dlouho, na etapy. Bývají to totiž velmi nákladné opravy,“ uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Nejstarší písemné prameny připomínají hrad k roku 1291. Jeho vlastníky byli mj. páni z Dubé, Smiřičtí a páni z Harasova. Po třicetileté válce měl být hrad zbořen, došlo však jen k částečné demolici. V hradní kapli se dochovaly gotické nástěnné malby.

Do areálu zámku patří samotná budova hradu, budova kočárovny na 1. nádvoří a ohradní zeď se vstupní branou. Celý areál dotváří parková úprava nádvoří zámku. Zeleň je soustředěna především v centrálním kruhovém záhonu, na kterém jsou vysazeny vzrostlé tisy a podrostové keře. U ohradní zdi jsou vysazeny mochny a barevné dřišťály. U hradu je pak záhon s různými keři a u ohradní zdi z prostoru nádvoří vyseta tráva. Z původní parkové úpravy se dochovaly dva kulaté žulové sloupy stojící u ohradní zdi. Cesta k zámku je vysypaná pískem, po stranách jsou postaveny dřevěné špalky. Nádvoří slouží pro potřeby návštěvníků hradu. Areál hradu se dochoval v renesanční podobě. Původní pevnostní ohrazení hradu bylo nahrazeno jednoduchou ohradní zdí, která jen opticky odděluje jeho areál od okolní krajiny.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky