Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Hrad Roimund  u Jítravy získal jméno po králi Karlu IV.

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 23. 11. 2020 16:09
  • Cestovní ruch
  • Rozvoj

Sdílet článek

Roi a mont. Spojením dvou francouzských slov vzniklo pojmenování hradu mezi Bílým Kostelem nad Nisou a Jítravou. Z panského sídla s honosně znějícím názvem Královská hora je dnes zřícenina uprostřed lesa, který nyní, na podzim, září do dáli šedobílými kmeny bučin.

„Přestože se jedná spíše než o zříceninu jen o zbytek zdi hradu Roimund, vycházka vede krásnou přírodou a stojí za to se na ní vydat. Pokud se vydaří počasí, je z místa i daleký rozhled,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Hrad založil roku 1342 Jan z Donína. Stalo se tak na základě povolení krále Karla IV, což objasňuje pojmenování této stavby; v písemných pramenech lze nalézt též názvy Roynungen, Ronnenburg, Roymunth a Roimund.

Roku 1414 hrad dobyl Jan z Vartenberka a podnikal z něj až do počátku husitských válek loupeživé výpady proti lužickému Šestiměstí.

V roce 1427 se hejtmanem hradu stal Hans Foltch ze saské Torgavy, který chtěl o rok později 335 kop grošů za to, že hrad udrží v rukách Šestiměstí. Nakonec se dědicem hradu stal Jan Hlaváč z Donína, který jej prodal Venčovi z Donína. Přesné datum zániku hradu není známé, nicméně od poloviny 15. století je uváděn jako rozbořený.

Zřícenina hradu, který měl oválný půdorys a chránil jej s výjimkou západní strany příkop a val, je volně přístupná po žlutě značené turistické trase, která spojuje modře značenou trasu z Hrádku nad NisouHamrštejnu s červeně značenou trasou z Jítravy do Noviny.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky