Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Hradčanské stěny jsou lákavým cílem pro rodiny, nabízí pozoruhodné přírodní útvary

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 29. 04. 2020 10:50

Sdílet článek

V oblasti mezi Mimoní a Doksy se nacházejí tzv. Hradčanské stěny. Jedná se o chráněné území vyhlášené v roce 1993 jako součást Národní přírodní rezervace Dokeské pískovce a mokřady. Je tu zhruba 20 chráněných a ohrožených druhů květeny. Významné jsou ale zejména zdejší geomorfologické útvary.

„V době omezeného cestování určitě přijde vhod podívat se po zajímavých koutech našeho kraje. Pískovcové skály v okolí Hradčan a jejich různorodé tvary jsou lákavým cílem pro celé rodiny,“ nabízí zajímavou lokalitu Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Hradčanské stěny tvoří bezpočet zajímavých útvarů. Turisté si zde mohou prohlédnout skalní věže, skalní bránu, ale i stopy po středověkém dobývání železných rud. Význam lokality zvyšuje také výskyt výra velkého a krkavce velkého.

Obec Hradčany ještě nedávno sloužila jako vojenská základna. V současné době je rekreačním střediskem s nabídkou výletů do okolí, koupání v Hradčanském rybníce a nepřeberným množstvím houbařských lokalit.

Příklady konkrétních turistických cílů Hradčanských stěn:

Pískovcový útvar Skalní brána

Jedná se o jakousi zmenšeninu známé Pravčické brány, je asi 4 metry vysoká a stejně tak široká. Najdete ji v prostoru jižně pod vrcholem.

Psí kostely

Jedná se o skálu, která je celá prostoupena chodbami a jeskyněmi. Od Skalní brány jsou Psí kostely vzdáleny asi 200 metrů. Členitý pískovcový převis přechází do jeskyně, jedná se o galeriovou chodbu na skalní terase, která je místy otevřena do údolí. Krajní body převisu jsou od sebe vzdáleny 35 metrů a celková délka chodeb je 80 metrů.

K dalším zajímavým lokalitám Hradčanských stěn patří Havraní skála, Tvarožník a Jindřichův kopec. Hradčanskými stěnami vede zelená turistická značka, která přiblíží výletníky k nejzajímavějším útvarům.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky