Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Hradozámecká noc v Libereckém kraji zve na Clam-Gallasy i útrpné právo

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 19. 08. 2019 00:00

Sdílet článek

Hradozámecká noc v Libereckém kraji

Oslava, která představí hrady a zámky v tak trochu netradiční podobě s jedinečným programem — to je Hradozámecká noc, která se na památkách v Libereckém kraji uskuteční ze soboty 31. srpna na neděli 1. září. Stejně jako v předešlých letech, i tentokrát se do akce zapojí desítky památek: hrady, zámky, kláštery, kostely, ale také vily nebo paláce.

Každý rok se na některé z památek ve správě Národního památkového ústavu odehrává hlavní program – v letošním roce bude hlavním hostitelem hrad Grabštejn, na němž se bude konat slavnost na počest významného rodu Gallasů a Clam-Gallasů.

„Letošní rok je pro náš kraj z pohledu připomínaného rodu Gallasů a Clam-Gallasů skutečně významný. Ve zdejším regionu zanechal tento rod zcela zásadní stopu,“ uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Na Grabštejně čekají návštěvníky hrané kostýmované prohlídky s historkami ze života jednotlivých členů rodiny, rozezní se též původní hradní varhany. K vidění budou ukázky práva útrpného a historii bude možno ochutnat v Kuchyni U Ryby i hradní krčmě. Rozhled do okolí pak nabídne hradní věž.

Celodenní program v Libereckém kraji nabídnou i další hrady a zámky. Ve Frýdlantu připravili Hradozámecké odpoledne s nahlédnutím do dílny mistra středověké magie, pohádkou Jak se peče písnička a pečením koláčků v zámecké kuchyni.

Na Hrubém Rohozci při prohlídce kaple zahraje varhaník Radek Rejšek na původní zámecké varhany. S menšími skupinami do 13 osob průvodce vystoupá na kruchtu, kde představí historiia funkce varhan a přidá malou hudební ukázku; tato akce je součástí prohlídkového okruhu nazvaného Reprezentační prostory.

Zámek Lemberk předvede návštěvníkům, jak se vařilo a stolovalo v dobách minulých. Oblíbené kostýmované prohlídky obohatí živé obrazy od gotiky až po historismus. Hradozámecká noc na Valdštejně zase bude plná překvapení se scénickými prohlídkami, historickými tanci a ohňovou show.

Vdavky továrníkovic dcery — to je program na zámku Zákupy. K vidění tu budou noční hrané prohlídky interiérů zámku s tanci na téma prvorepublikových filmů se šťastným příběhem v podání tanečního souboru Villanella.

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky