Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Hrady a zámky v Libereckém kraji lákají na prohlídky i o Vánocích

19. 12. 2022

Některé hrady a zámky v Libereckém kraji si připravily program pro návštěvníky i na vánoční svátky. Chystají ho organizátoři na Valdštejně, Sychrově či zákupském zámku.

„Hradní či zámecké prostředí přenese návštěvníky do snové vánoční atmosféry. Ať už o posledních adventních dnech nebo v průběhu svátků mohou lidé některé z památek v kraji navštívit,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Zájemci si mohou odnést například Betlémské světlo z hradu Valdštejn. Přijít si pro něj mohou v pátek 23. prosince od 14 hodin. Podělí se o něj, jako vždy, turnovští skauti.

Atmosféru Štědrého dne doplní na Valdštejně pěvecký sbor Madrigalion Praga. Uskupení pod vedením Čeňka Svobody představí svůj pestrý program zahrnující tradiční koledy i vánoční písně z období renesance a baroka. Vstupné je 130 korun.

Druhý svátek vánoční je na Valdštejně již neodmyslitelně spjat se souborem Musica Fortuna. Turnovský pěvecký soubor v hradní kapli opět zazpívá vánoční písně a koledy. Vstupné činí 130 korun.

Vánoční koncert na Státním zámku Sychrov si mohou návštěvníci vychutnat 26. prosince od 16 a 18 hodin. Na programu jsou díla J. J. Ryby, J. I. Linka, C. Francka, F. Schuberta, Ch. Gounoda, A. Dvořáka a vánoční koledy. Koncerty se uskuteční v zámecké galerii. V ceně vstupenky mají účastníci koncertu možnost prohlédnout si vánočně laděné zámecké interiéry. Prohlídka bez výkladu se uskuteční bezprostředně po skončení koncertu.

Vánočně vyzdobené interiéry zámku – stromky, ručně foukané a malované ozdoby, dobové dárky i vůně cukroví. To vše čeká návštěvníky na zámku Sychrov během vánočních svátků. Prohlídky se konají bez průvodce. Je to jedinečná možnost projít si zámek s rodinou i přáteli vlastním tempem. Vstupné je jednotné, a to 190 korun na osobu, děti do 6 let mají vstup bez placení. Prodej vstupenek je možný pouze na pokladně zámku, nikoliv online. Areál se otevírá od 10 hodin a poslední vstup do interiérů je ve 14 hodin.

Od 20. prosince až do konce roku nabízí program i Zámek Zákupy, a to zejména prohlídky vánočně vyzdobeného zámku v doprovodu císaře Karla I. Vše možné pouze s předem zakoupenou on-line vstupenkou.

Mgr. Filip Trdla
tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu
filip.trdla@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226307
Mobil: 770134419