Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Hrady a zámky v Libereckém kraji vítají návštěvníky, kromě Bezdězu

Mgr. Langer Jiří

  • 09. 04. 2013 14:11

Sdílet článek

 

„Dovolujeme si pozvat návštěvníky  na prohlídku hradů a zámků ve správě NPÚ, ÚPS na Sychrově, a na další doprovodné kulturní akce, které se na objektech pořádají. Všechny spravované objekty již zahájily návštěvnickou sezónu, jediný veřejnosti nepřístupný zůstává až do odvolání hrad Bezděz, neboť velké množství sněhu a ledu ohrožuje bezpečnost návštěvníků. S otevřením této národní kulturní památky se počítá během několika dnů, pokud bude trvale slunné počasí. Aktuální informace naleznete na www.hrad-bezdez.eu,“ uvedla Lucie Spálenská, pracovník vztahů k veřejnosti, NPÚ ÚPS na Sychrově

 

Vybrané akce v měsíci dubnu:

V měsíci dubnu také letos slavíme 30. výročí vyhlášení  Mezinárodního dne památek a sídel - UNESCO, na návrh ICOMOS International, prohlásilo v roce 1982 18. duben za Mezinárodní den památek a sídel (International Day for Monuments and Sites).Téma Mezinárodního dne památek a historických sídel pro rok 2013 je dědictví vzdělávání (školy, univerzity, knihovny, akademie atd.) v nejrůznějších místních i kulturních souvislostech. V kraji Libereckém se kulturní akcí k tomu dni přihlásil hrad Bezděz a zámek Lemberk.

 

Kraj Liberecký:

 

SH Bezděz (www.hrad-bezdez.eu)

20.-21.4. Mezinárodní „Den památek“ - Zpřístupnění ochozu kaple (v případě optimálních podmínek, viz výše.)

 

SHZ Frýdlant (www.zamek-frydlant.cz)

30.4. Oživlé památky na téma: „Jarní větrání“ - komentovaná prohlídka na téma „ Jak se zámky připravují na sezonu, aneb gruntujeme, opravujeme a restaurujeme“. Prohlídku povedou zaměstnanci zámku, které většinou návštěvníci nemají možnost vidět, ale bez jejich práce by se hrady ani zámky nemohly návštěvníkům zpřístupnit.

Prohlídka se bude konat od 18:00 hodin.

 

SH Grabštejn (www.hrad-grabstejn.cz)

13.4. Oživlé památky na téma: „Jarní větrání, aneb jak školiti a co vše musí zvládnout průvodce v provádění hradů a zámků“ – o něco delší prohlídka s četnými informacemi o tom, jak správně provádět. Akce je určena pro budoucí potenciální průvodce. Prohlídka od 10.00 hodin.

30. 4. Grabštejnské čarodějnice - tradiční akce s alternativními kapelami.

 

SZ Lemberk (www.zamek-lemberk.cz)

20.-21.4 Mezinárodní den památek a historických sídel - mimořádné zpřístupnění nově zrekonstruovaného clam-gallasovského apartmá včetně rytířského (vlašského) sálu. Prohlídka s průvodcem v 9.00, 11.00, 13.00 a 15.00 hodin.

 

 

SZ Sychrov (www.zamek-sychrov.cz)

13.-14.4. - „Čert s vodníkem na zámku“ - netradiční prohlídky zámku s pohádkou v podání kostýmovaných průvodců zámku Sychrov, vždy od 10.00, 11.00, 12.00, 13.30, 14.30, 15.30 hodin. Vstupné: dospělí   150,-- Kč , děti od 3 let   100,-- Kč, děti do tří let 20,-- Kč. Správa zámku doporučuje rezervaci termínu prohlídky na telefonním čísle 482 416 011

 

20. – 21.4. Oživlé památky na téma: „Jarní větrání“   - prohlídka podkrovních prostor a interiérů druhého patra zámku u příležitosti akce Jarní větrání v rámci tzv. Oživlých památek. Prohlídky pouze na základě předchozí rezervace na e-mailu namestek@liberec.npu.cz

 

27.4. Oživlé památky na téma: „Jarní větrání – provětrání zazimovaných veteránů“ -Sraz 1st US Veteran club - zámecký park 10:00 – 15:00 hodin, Tradiční setkání milovníků amerických vozidel spojené se „Soutěží elegance“.

 

27.4. „Čaj o páté“ -   Rohanové – historie rodu a Rok francouzské kultury, přednáška a povídání v zámecké oranžerii od 17.00 hodin. Přednáší: PhDr. Miloš Kadlec (akce v rámci Roku francouzské kultury)

 

28.4. Balóny na Sychrově, aneb francouzská neděle bratří Montgolfiérů - zámecký park, 14.00 – 18.00 hodin. Chcete se dozvědět, co mají společného objevitelé horkovzdušných balónů a zámek SYCHROV???

Program se bude konat v zámecké oranžérii, popř. v galerii zámku. Unikátně bude zpřístupněna i vodárenská věž v zámeckém parku.

Kromě přednášek o historii balónového létání (vynálezce balonu Joseph Michel Montgolfiér byl i vynálezce vodního trkače. Jeho vynález byl realizován i na zámku Sychrov na přečerpávání vody z Mohelky do parku) bude k viděni i unikátní výstava „ OKEM PTÁKA“ - fotografie Českého ráje a Liberecka, pořízené právě z letů horkovzdušnými balóny. Pro děti bude připravena ruční dílna, výstava TECHNOPOLIS a Pohádkový svět.

V případě příznivého počasí proběhne start horkovzdušných balónů ze zámeckého parku a okolí zámku (příprava od 17.00hod., předpokládaný start po 18.00 hod.).

 (akce v rámci Roku francouzské kultury )

 

Výstavy na SZ Sychrov:

Pro dětské návštěvníky je zpřístupněna pohádková výstava „Pohádkové srdce Evropy“ od známé spisovatelky, ilustrátorky a grafičky paní Vítězslavy Klimtové – výstava pohádkových bytostí je umístěna v zámeckém sklepení a její otevírací doba koresponduje s otevírací dobou zámku.

 

Nejen pro děti, ale i pro zvídavé dospělé je v prostoru bývalé zámecké konírny výstava „TECHNOPOLIS“ - interaktivní výstava je zaměřena na vědu a technologie 2. poloviny 19. století a začátek 20. století. Připomene také vynálezy a díla Julese Verna, těšit se můžete i na „Patentovou kancelář“. 

 

Zároveň zveme všechny příznivce hradů a zámků také na SZ Hrubý Rohozec (www.hruby-rohozec.eu), SZ Zákupy (www.zamek-zakupy.cz) a od víkendu 6. - 7.4. také na  zpřístupněný hrad Trosky (www.hrad-trosky.eu).

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky