Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Hrdinská, ale marná snaha vojáků vzepřít se válce. Rumburská vzpoura

Lenka Klimentová

odborný zaměstnanec

  • 19. 05. 2018 00:00

Sdílet článek

Hlavní program vzpomínkové akce na vojenskou vzpouru v Rumburku v kontextu s ukončením 1. světové války a vzniku samostatného Československa se odehraje v neděli 20. května v Novém Boru za přítomnosti představitelů samosprávy, pamětníků a významných hostů. Na slavnostním zahájení promluví hejtman Libereckého kraje Martin Půta.

Rumburská vzpoura jako protiválečné vystoupení českých vojáků náhradního praporu 7. střeleckého pluku rakousko-uherské armády vypukla 21. května 1918.  Vyvolali ji bývalí zajatci, propuštění z ruského zajetí a zařazení zpátky do armády. Důvodem byla jejich nespokojenost s průtahy při vyplácení dlužného žoldu za dobu zajetí, šikana od německých velitelů a zhoršujícím se stravováním. „Odvaha vzepřít se útlaku a nesnesitelným podmínkám v sobě nese velký odkaz do současnosti pro generace, které žádný válečný konflikt nezažily. Člověk musí nést hrdě hlavu vzpříma a být připraven za svá práva a vlast bojovat. Fakticky i v přeneseném smyslu slova,“ uvedl hejtman Libereckého kraje Martin Půta a zdůraznil, že je třeba vyzdvihnout činy a odhodlání československých legionářů.

Od událostí Rumburské vzpoury uplyne 100 let. K výročí je pod záštitou prezidenta republiky připravena v Novém Boru a Rumburku řada akcí.

Hlavní program oslav se odehraje v neděli 20. května.

9.00 – vlakové nádraží Nový Bor. Slavnostní zahájení symbolicky na místě začátku pochodu československých legionářů v roce 1938. Předání pamětních medailí ke 100. výročí Rumburské vzpoury významným osobnostem (pochodová hudba, mažoretky, legionáři, průvod do Smetanových sadů)

10.00 – 15.00 – Smetanovy sady. Ukázka výzbroje a výstroje legionářů, vojenské ležení, polní kuchyně

11.00 – 11.30 – Lesní hřbitov. Pochod k pomníku rumburských hrdinů

11.30 – 12.10 – Lesní hřbitov. Pietní akt u pomníku

13.45 – 14.45 – ZŠ U Lesa. Slavnostní odhalení pomníku T. G. Masaryka

15.00 – 17.00 – Městské kino Nový Bor. Filmová projekce Bomba pro T. G. Masaryka a beseda s dokumentaristou S. Motlem

20. května – 27. května jsou na vlakovém nádraží v Novém Boru připraveny komentované prohlídky unikátní pojízdné expozice představující věrnou repliku legionářského vlaku, v němž žili a bojovali příslušníci naší zahraniční armády v Rusku v letech 1918 – 1920. Vybavení vozů, legionáři v dobových stejnokrojích i originální exponáty, to vše doplněné stovkami fotografií mapujících historii čs. Legií. Přístupné Po – Pá 8.00 – 18.00, So a Ne 9.00 – 19.00

21. května 1918 po šesté hodině ranní 65 mužů v čele s Františkem Nohou odepřelo poslušnost velitelům: oproti rozkazu nastoupit beze zbraně nastoupili na ranní nástup s puškami. Ke vzpouře se postupně přidávali další vojáci, celkový počet byl asi 700. Přestože vzpoura vypukla spontánně, její vůdcové navázali rychle kontakt s českými vojáky z královéhradeckého 18. pěšího pluku, kteří byli umístěni v České Lípě. Jedině toto by mohlo přenést vzpouru do dalších oblastí, což mohlo přerůst v revoluci, která byla v českých zemích na spadnutí. Vzbouřenci nejprve obsadili město Rumburk a poté se vydali na pochod k Novému Boru, kde byli obklíčeni vojsky rakousko-uherské armády včetně královéhradeckého 18. pěšího pluku a rozprášeni.

„Drahá maminko. Přijměte nejsrdečnější pozdrav a vřelé políbení, už poslední, proč dozvíte se později. Bylo u nás v Rumburku něco nepředvídaného, čehož jsem se musel zúčastnit, což má za následek, že stojím nyní před stanným soudem a budu odsouzen k smrti, což očekávám, ale Vám se přiznám z toho, že jsem nevinen - musel jsem udělat to, co dělali druzí. Proto Vás prosím, drahá maminko, odpusťte mně vše, co jsem Vám tady špatného udělal a zapomeňte, že jste měla syna Františka. Loučím se s Vámi v duchu a na shledanou až u toho nejvyššího soudu, který jedině soudí spravedlivě. S Bohem.“  František

Poslední řádky Františka Nohy, který byl označen spolu se Stanislavem Vodičkou a Vojtěchem Kovářem za vůdce Rumburské vzpoury. 29. května 1918 v časných ranních hodinách byli všichni tři zastřeleni. Stanným soudem v Rumburku a Novém Boru byli k trestu smrti odsouzeni také Jakub Bernard, Jiří Kovářík, Jakub Nejdl, František Pour, Jan Pelnař, Antonín Šťastný a Jindřich Švehla; ti byli popraveni zastřelením tentýž den večer. Dalším čtrnácti odsouzeným k trestu smrti byl rozsudek zmírněn na mnohaleté vězení. Z více než 580 obviněných vzbouřenců bylo 116 za trest posláno na frontu a zbytek uvězněn v terezínské pevnosti.

Zdroj: wikipedia.org, www.rumburk.cz 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky