Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Hrůzy třicetileté války aneb komorní výstava grafik, která má vzdělávat

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 16. 01. 2018 00:00
  • Rozvoj

Sdílet článek

Rok 2018 bude zasvěcen oslavám vzniku Československé republiky před 100 lety. Tato výstava se ale dívá hlouběji do minulosti a připomíná stejně tak důležitou dějinnou událost, která ovlivnila celou Evropu, a tou je třicetiletá válka. Prostřednictvím výběru grafických listů se návštěvníci seznámí jak s konkrétními událostmi, jakou bylo např. zavraždění Albrechta z Valdštejna v roce 1634, tak s plány bitev nebo výjevy z válečného života od Jacquese Callota (1592–1635), podle kterých se jmenuje celá výstava.

Aktuální výstava navazuje na projekty představující poklady z galerijního depozitáře. Tentokrát kurátorka sbírky Markéta Kroupová zacílila do minulosti a díky výročí zahájení a ukončení třicetileté války (1618 – 1648) vybrala dobové tisky, jejichž prostřednictvím se můžeme přenést do tohoto krutého období, ale zároveň si udělat představu a různorodém charakteru místní sbírky starých tisků.

Svůj výběr kurátorka blíže představuje těmito slovy: „Na výstavu byl vybrán opravdu zlomek grafik, které galerie spravuje. Bylo opravdu z čeho vybírat. Z uměleckého hlediska je nejhodnotnější výběr ze souboru grafik Hrůzy války Jacquese Callota (1592 – 1635). Ten dokázal obrazem nejen popsat krutosti války, ale i přesně vyjádřit emoce, což bylo na tehdejší dobu velmi pokrokové. Cílem výstavy je provést návštěvníka tímto válečným evropským mezníkem, ukázat vynikající tisky Jacquese Callota, především jeho plán Bitvy u města Bredy, který se skládá ze šesti dílů, jenž jsou díky restaurátorskému zásahu prezentovány jako jeden obraz a zároveň poukázat na kulturně – historické momenty.“

Výstavu doprovází bohatý slovní doprovod, jehož prostřednictvím se návštěvník v problematice snadněji zorientuje. Veřejnost také jistě ocení lupy, které si lze k prohlížení grafik zapůjčit. K tomu Markéta Kroupová dodává: „Můžeme jen tiše obdivovat šikovné ruce tehdejších grafiků a jejich schopnost vyjádřit motivy v tak miniaturním měřítku a přitom zachovat výtvarnou kvalitu. Opravdu se lze jejich umu poklonit. Díky lupám dnes můžeme jejich umění skutečně docenit.“

Výstava potrvá až do konce dubna.

Hrůzy války / Třicetiletá válka (1618–1648) v grafice OGL

Termín konání: 18. 1. – 29. 4.

Místo konání: Grafický kabinet

Kurátorka: Markéta Kroupová

Grafický design. Pavel Tichoň

Komentované prohlídky: 22. března v 10.30 a 12. dubna v 10.30 a 17.00

Kontakt: Markéta Kroupová, marketa.kroupova@ogl.cz, 724 834 547

 

Tisková zpráva Oblastní galerie v Liberci

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky