Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Informace o průběhu odstraňování povodňových škod na silnicích II. a III. třídy v Libereckém kraji

Mgr. Langer Jiří

  • 20. 02. 2013 16:41

Sdílet článek

 

Rada LK vzala na svém včerejším zasedání na vědomí informaci o průběhu odstraňování povodňových škod na silnicích II. a III. třídy v Libereckém kraji, včetně řešení financování.

V srpnu roku 2010 postihly část Libereckého kraje povodně. Povodněmi bylo zasaženo celkem 198 mostů na silnicích II. a III. třídy z celkového počtu 666 na celém území Libereckého kraje, z toho 121 mostů bylo narušeno tak, že byla či případně stále je omezena zatížitelnost mostu. Celkem 22 mostů vyžaduje kompletní rekonstrukci. Celkové škody na mostech na silnicích II. a III. třídy byly vyčísleny na 453,2 mil. Kč. Na silnicích II. a III. třídy v Libereckém kraji bylo zasaženo celkově 38 úseků, které byly či stále jsou přes celé zimní období neprůjezdné z důvodu sesuvu silnice, sesuvu půdy nad silnicí, poškození mostu apod. Nejvíce byly zasaženy následující úseky silnic II. a III. třídy: silnice II/592 Kryštofovo Údolí – Chrastava – Nová Ves – Mníšek, silnice II/290 Frýdlant – Raspenava – Hejnice – Bílý Potok, silnice III/03513 Heřmanice – Dětřichov a III/0353 ve Višňové Celkové škody na silniční síti v majetku Libereckého kraje byly vyčísleny na 1,59 mld. Kč.

V rámci odstraňování povodňových škod na dopravní infrastruktuře v prvé řadě Liberecký kraj obdržel od Ministerstva financí částku 35, 3 mil. Kč na záchranné a likvidační práce v rámci řešení krizové situace týkající se silnic II. a III. třídy v Libereckém kraji.

Z vlastního rozpočtu byly zadány projektové dokumentace včetně zajištění stavebních povolení na obnovu 5-ti nejvíce poškozených silnic II. a III. třídy. Projektové dokumentace byly zadány prostřednictvím Krajské správy silnic Libereckého kraje. Celková cena na vyhotovení a projednání projektových dokumentací je cca 35 mil. Kč.

Následně byly schváleny orgány kraje žádosti do programu Ministerstva pro místní rozvoj „Obnova obecního a krajského majetku postiženého živelní nebo jinou pohromou" s alokací pro kraje 50 % (dotace)/ 50 % (vlastní podíl).

Konkrétně se jedná:

- o silnici II/290 Frýdlant - Bílý Potok (I. etapa): tj. úsek silnice II/290 Frýdlant, pod zámkem a úsek silnice II/290 Raspenava u kostela, o silnici II/592 Chrastava (I. etapa): tj. úsek silnice 592 od křižovatky se silnicí III/27247 – Andělská hora, železniční přejezd a úsek silnice II/592 Chrastava, vlakové nádraží - konec města, o silnice III/03513 a III/03515 Heřmanice – Dětřichov a o silnice III/0353 a III/0357 Víska - Višňová – Poustka.

Na tyto projekty má Liberecký kraj v současné době registrační listy a na Ministerstvu pro místní rozvoj jsou doloženy kompletní podklady nutné pro vydání rozhodnutí o poskytnutí dotace. V současné době probíhají mezi Krajskou správou silnic Libereckého kraje p.o. a vybranými zhotoviteli koordinační jednání upřesňující dopravní opatření, obslužnost dotčeného území s následným předáním stavenišť tak, aby po zimním období mohla být zahájena rekonstrukce. Podíl Libereckého kraje na financování mostních objektů v liniových stavbách bude zajištěn z prostředků mostního úvěru.

- o rekonstrukce mostů poškozených po povodni. Ta byla zahájena koncem roku 2011 a bude ukončena v září letošního roku. Na podíl Libereckého kraje jsou využívány prostředky z mostního úvěru.

Dále byly podány žádosti na dvě akce do programu Cíl 3, Prioritní osa 1, oblast podpory 5 – Opatření na odstranění škod způsobených povodněmi v srpnu 2010. Konkrétně se jedná o akce silnice III/26321 Svor, rekonstrukce silnice - včetně mostu ev.č.26321-3 přes Boberský potok ve Svoru a silnice III/27014 Juliovka – Krompach, kde je podíl Libereckého kraje ve výši 10 %. Na tyto akce probíhá momentálně kontrola u Centra regionálního rozvoje v Liberci. Realizace těchto akcí je plánována na letošní rok.

Liberecký kraj dále uspěl s podáním žádostí do Fondu solidarity EU na již realizované opravy silnic a mostů. Tyto žádosti a akce byly předmětem projednání v orgánech kraje v loňském roce.

Na 1. zasedání zastupitelstva Libereckého kraje 29.1.2013 bylo schváleno předložení žádosti do programu "Obnova obecního a krajského majetku postiženého živelní nebo jinou pohromou" na akci silnice III/27252 Vítkov.

Na předmětnou akci silnice III/27252 Vítkov Ministerstvo pro místní rozvoj schválilo využití úspor v programu Obnova obecního a krajského majetku postiženého živelní nebo jinou pohromou" (viz. dopis ministra pro místní rozvoj). Po vydání pravomocného stavebního povolení na tuto akci, bude akce registrována u Ministerstva pro místní rozvoj, čímž bude stvrzeno zajištění financování akce.

Na akce - silnice II/290 Frýdlant - Bílý Potok (II. etapa) : tj. úseky silnice II/290 Frýdlant – křižovatka se silnicí III/29013 Luže, Peklo, silnice II/592 Chrastava (II. etapa): tj. úsek silnice II/592 Andělská hora, železniční přejezd – Chrastava, vlakové nádraží a silnice II/592 od konce města Chrastava po křižovatku se silnicí I/13 v Mníšku a úsek silnice III/27253 Mlýnice, silnice II/290 Bílý Potok, tj.: zbylý úsek silnice II/290 po konec obce Bílý Potok - momentálně probíhají jednání na úrovni Libereckého kraje, premiéra České republiky a příslušných rezortních ministrů k zajištění financování těchto akcí.

V tabulce jsou uvedeny odhady financí na odstranění škod.

 

Ministerstvo pro místní rozvoj finančně podpoří rekonstrukci silnice Chrastava - Vítkov

Kraj již předložil žádost na opravu silnice III. třídy číslo 27252 Chrastava, Vítkov po povodni v roce 2010 kraj na zařazení do programu "Obnova obecního a krajského majetku postiženého živelní nebo jinou pohromou" ve výši 102 936 221 Kč se závazkem úhrady podílu Libereckého kraje v celkové výši 50 % nákladů 51 468 111 Kč v rámci rozpočtu kraje v roce 2014, za předpokladu kladného vyřízení žádosti a poskytnutí dotace Ministerstvem pro místní rozvoj ve výši 50 % nákladů.

Rada LK vzala na vědomí dopis ministra pro místní rozvoj Kamila Jankovského hejtmanovi LK Martinu Půtovi z 31. ledna 2013, ve kterém informuje o možnosti dalšího financování škod na silnicích v Libereckém kraji ze státních finančních prostředků a možnosti prodloužení termínu ukončení programu.

„Vzhledem k tomu, že Ministerstvo financi je garantem programového financování, je jeho stanovisko k dané věci důležité. Usnesením vlády dne 29. září 2010 byly na financování podprogramu Obnova obecního a krajského majetku postiženého zživelni nebo jinou pohromou navýšeny prostředky podprogramu o 2 370 mil. Kč na odstraňování schod po povodních v roce 2010 v Libereckém a Ústeckém kraji. Veškeré prostředky byly v minulých letech rozděleny na akce obou krajů a obci.

Dodatečné využiti prostředků Fondu solidarity EU v roce 2012 na financování některých akci

Libereckého kraje původně registrovaných v podprogramu vytvořilo úspory, které jsou navrženy

na využití pro financování akce „Silnice 111/27252 Vítkov". Návrh na způsob zapojeni této akce

do podprogramu jsem uložil zpracovat správci výše uvedeného podprogramu, který po schválení postupu v rámci ministerstva projedná s vaším krajským úřadem podrobněji technické provedení,“ píše se v dopise.

V srpnu roku 2010 postihly Liberecký kraj povodně, konkrétně menší měrou části okresů Česká Lípa a větší měrou část okresu Liberec. Povodněmi bylo zasaženo celkem 198 mostů na silnicích II. a III. třídy z celkového počtu 666 na celém území Libereckého kraje.

Obnova mostů po povodních probíhala v roce 2012 a bude pokračovat i v roce 2013 zejména za pomocí finančních prostředků z Fondu solidarity, z programu Ministerstva pro místní rozvoj a finančních prostředků z úvěru Libereckého kraje. 

Na silnicích II. a III. třídy v Libereckém kraji bylo zasaženo celkově 38 úseků, které byly či stále jsou neprůjezdné z důvodu sesuvu silnice, sesuvu půdy nad silnicí, zaplavení, poškození mostu apod.  

Nejvíce byly zasaženy následující úseky silnic II. a III. třídy:

silnice II/592 Kryštofovo Údolí – Chrastava – Nová Ves – Mníšek,

silnice II/290 Frýdlant – Raspenava – Hejnice – Bílý Potok,

silnice III/03513 a III/03515 Heřmanice – Dětřichov,

silnice III/0353 a III/0357 ve Višňové,

silnice III­­/27252 v Chrastavě Vítkově.

Kraj podal návrh podání dodatečné žádosti na akci silnice III/27252 Vítkov do stávajícího programu Ministerstva pro místní rozvoj.  V případě akce „Obnova silnice po povodních 2010, III/27252 Vítkov“ připravované pro tzv. II. etapy akcí obnovy komunikací po povodni 2010 již probíhá konečná fáze hodnocení veřejné zakázky na stavební práce.

Z konečné fáze hodnocení nabídek u veřejné zakázky Obnova silnice po povodních 2010, III/27252 Vítkov, po připočtení odhadu nákladů na technický dozor stavby, bezpečnost ochrany zdraví při práci jsou předpokládané náklady vyčísleny na 102 936 221 Kč.

V případě schválení podání žádosti Libereckým krajem a její následné schválení Ministerstvem pro místní rozvoj by stavba mohla být vzhledem k připravenosti realizována v letošním roce s tím, že Liberecký kraj by svůj podíl zaplatil v roce 2014.

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky