Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Interiér nové liberecké galerie přijde na 33 miliónů Kč

Mgr. Langer Jiří

  • 09. 01. 2013 13:55

Sdílet článek

 

 

Rada kraje na svém zasedání souhlasila se záměrem zahájit zadávací řízení na výběr dodavatele interiérových prvků s názvem „Vybavení galerie mobiliářem a zařízením“.

Zároveň souhlasila se závazkem financování akce „Interiér městských lázní – nového objektu Oblastní galerie“ z rozpočtu kraje do maximální výše 33 000 000 Kč v letech 2013 – 2014, z toho v r. 2013 do výše 23 000 000 Kč a v r. 2014 do výše 10 000 000 Kč, a to za podmínky, že podíl Libereckého kraje při spolufinancování stavebního projektu „Revitalizace městských lázní na galerijní a muzejní objekt“ financovaného z Regionálního operačního programu NUTS II Severovýchod realizovaného Statutárním městem Liberec nepřesáhne v r. 2013 7,5 % z celkových způsobilých výdajů projektu „Revitalizace městských lázní na galerijní objekt“

I. Úvod

Statutární město Liberec realizuje od r. 2009 projekt „Revitalizace městských lázní na galerijní objekt“ spolufinancovaný z programu ROP NUTS II Severovýchod. Účelem projektu je především rekonstrukce budovy bývalých městských lázní č.p. 723 na Masarykově ulici v Liberci, která je ve vlastnictví města, a měla by do budoucna sloužit Oblastní galerii v Liberci (OGL). Pro Liberecký kraj (LK) tento projekt znamená jediné možné řešení, jak zajistit další fungování Oblastní galerie a odpovídající uložení rozsáhlé a významné sbírky. Již od vzniku kraje se hledaly možnosti rekonstrukce a rozšíření stávajícího objektu galerie nebo její přestěhování z již nevyhovujících prostor.

Projekt „Revitalizace městských lázní na galerijní objekt“ byl Libereckým krajem zvolen jako nejvhodnější řešení.

 

Nyní odbor kultury, památkové péče a cestovního ruchu předložil orgánům kraje pro informaci celkovou zprávu o aktuálním stavu realizace projektu, smluvních vztazích mezi Libereckým krajem a statutárním městem Liberec, z nich vyplývajících termínových a finančních závazcích, a zajištění dalšího postupu.

 

II. Smlouvy se statutárním městem Liberec

V r. 2010 byly orgány kraje a statutárního města Liberec schváleny mimo jiné následující smlouvy, z nichž vyplývají pro kraj a město jisté závazky a povinnosti:

1.      Smlouva o společném postupu v rámci projektu „Revitalizace městských lázní na galerijní objekt“ č. OLP/686/2010 - závazek kraje poskytnout městu dotaci ve výši 7,5% z celkových způsobilých výdajů projektu, které jsou nyní městem odhadovány na 370.966.877 Kč (po výběrovém řízení na zhotovitele stavby).Předpokládaná výše dotace od LK je 27.822.516 Kč - její zpřesnění bude závislé na vyúčtování způsobilých výdajů projektu. Z této částky bylo dosud městu uhrazeno

      15 mil. Kč.

2.      Smlouva o bezplatném užívání nemovitostí v rámci projektu „Revitalizace městských lázní na galerijní objekt“ č. OLP/684/2010 uzavřená mezi statutárním městem Liberec a Oblastní galerií v Liberci - závazek města předat nemovitosti kraji (galerii) k bezplatnému užívání po kolaudaci stavebních prací ve stavu, který umožňuje galerii řádný provoz a výkon činností, galerie se zavazuje zahájit výstavní činnost do 6 měsíců od doby, kdy teplotní a vlhkostní podmínky v objektu dosáhnou požadovaných hodnot. Město po dobu 5 let nemůže převést nemovitost na kraj z důvodu 5 leté udržitelnosti projektu (pravidla programu ROP).

3.      Darovací smlouvy - navazují na předchozí smlouvy, upravují majetkové vztahy mezi krajem a městem, specifikují předmět darování města a kraje a hodnotu daru, návrh na vklad vlastnického práva do katastru nemovitostí podá dárce, kraj podá návrh nejpozději do 6 měsíců od předání revitalizovaného galerijního objektu, budovy č.p. 723 na Masarykově ulici k bezplatnému užívání, město podá návrh na vklad vlastnického práva nejpozději do 2 měsíců od uplynutí doby udržitelnosti projektu.

4.      Smlouva o dílo - předmětem smlouvy bylo zpracování projektu vybavení interiéru lázní expozičními, kancelářskými a skladovými prvky. Projektovou dokumentaci „Prováděcí projekt a autorský dozor interiéru městských lázní - nového objektu Oblastní galerie“ vypracovala architektonická kancelář SIAL, architekti a inženýři spol. s. r. o. Liberec. Projekt byl předán a je podkladem pro připravované výběrové řízení - projekt byl zaplacen, zbývá smluvní závazek kraje uhradit 168.000 Kč firmě SIAL za autorský dozor v r. 2013 (bude realizováno po zůstatku rozpočtu 2012).

 

K již uzavřeným smlouvám se statutárním městem Liberec projednaly a schválily orgány kraje a města na základě potřeby v r. 2012 další smlouvy:

1.      smlouva o poskytnutí dotace městu ve výši 2,5 mil. Kč na práce spojené s interiérovým vybavením lázní (realizace stavebně interiérových prvků) - dotace poskytnuta městu na základě usnesení ZK č. 275/12/ZK ze dne 28.8.2012

2.      smlouva o poskytnutí dotace městu ve výši 15 mil. Kč, jako části ze 7,5 % spoluúčasti Libereckého kraje na financování rekonstrukce lázní - dotace poskytnuta městu na základě usnesení ZK č. 332/12/ZK ze dne 25.9.2012.

 

III. Ze smluv vyplývající závazky, termíny a další nutný postup

Časový harmonogram:

1.      dle stanoveného harmonogramu by OGL měla zahájit provoz v lázních v únoru 2014

2.      jak vyplývá z výše uvedeného v čl. II odst. 4, Oblastní galerie by měla opustit stávající budovu do šesti měsíců od předání lázní k užívání (k předání objektu lázní dojde pravděpodobně po kolaudaci, kterou předpokládáme v červenci 2013). Původní termín dokončení stavby v březnu 2013 byl posunut o 90 dní.

3.      s ohledem na časový harmonogram bude nutné vyhlásit zadávací řízení na výběr dodavatele interiérových prvků, počítačového vybavení a elektroniky a zadat výrobu interaktivních prvků do expozice v předpokládané hodnotě celkem 33 mil. Kč.

4.      zadávací řízení na výběr dodavatele interiérových prvků s názvem „Vybavení galerie mobiliářem a zařízením“ bude nutné zadat v nejkratším možném termínu a s ohledem na rozsah požadovaného vybavení interiérů, kdy některé prvky jsou atypické, a bude nutné, aby vítěz zadávacího řízení zajistil jejich výrobu a montáž (především vybavení depozitářů).

Liberecký kraj bude v připravovaném zadávacím řízení v pozici centrálního zadavatele - zadavatelem, tedy investorem bude Oblastní galerie v Liberci, příspěvková organizace.

Vzhledem k celkové předpokládané hodnotě se bude jednat o nadlimitní veřejnou zakázku, zadávanou v otevřeném řízení, rozdělenou na sedm částí:

1.      „Mobiliář“

2.      „Regály nábytkové veřejných prostor“

3.      „Skladové regály a úložné systémy“

4.      „Svítidla“

5.      „Výstavní fundus“

6.      „Expoziční panely“

7.      „Monitorovací systém“ 

Předpokládaný časový harmonogram průběhu zadávacího řízení:

1.20. 12. 2012 bylo zveřejněno „Oznámení předběžných informací“ - zajistilo odd. Veřejných zakázek

2.      do 1. RK. 8. 1. 2013 předložit souhrnnou zprávu o aktuálním stavu rekonstrukce městských lázní na objekt Oblastní galerie v Liberci a závazek financování akce „Interiér městských lázní - nového objektu Oblastní galerie“ v letech 2013 - 2014 (zajistí odbor kultury, památkové péče a cestovního ruchu)

3.      do 2. RK 22. 1. 2013 předloží odd. Veřejných zakázek materiál ke schválení smlouvy o centrálním zadávání a materiál k zahájení zadávacího řízení „Vybavení galerie mobiliářem a zařízením“

4.      do 1. ZK 29. 1. 2013 předložit souhrnnou zprávu o aktuálním stavu rekonstrukce městských lázní na objekt Oblastní galerie v Liberci a závazek financování akce „Interiér městských lázní - nového objektu Oblastní galerie“ v letech 2013 - 2014 (zajistí odbor kultury, památkové péče a cestovního ruchu)

5.      11. 3. 2013 v 9:00 - předpokládaná lhůta pro podání nabídek a otevírání obálek

6.      20. 3. 2013 - předpokládané 1. jednání hodnotící komise (posouzení kvalifikace); dále budou následovat další jednání hodnotící komise (dle aktuální potřeby a stavu předložených nabídek) za účelem posouzení a hodnocení

7.      rozhodnutí o výběru nejvhodnější nabídky - materiál s největší pravděpodobností do 8. RK 16. 4. 2013

8.      podpis smlouvy v 05/2013 - za předpokladu, že nebudou podány žádné námitky

5.      Samostatné zadávací řízení bude dále následovat na PC a elektroniku, jako

       poslední se budou řešit interaktivní prvky do expozice.

6.      OGL bude muset v průběhu roku 2013 vyhlásit další zadávací řízení na dodavatele vybraných služeb v lázních (např. ostraha, údržba budovy, zahrady, úklid, úklid sněhu apod.), také co nejdříve s ohledem na zákonné lhůty a s ohledem na pracovně-právní závazky OGL vůči zaměstnancům

7.      od července 2013 do prosince 2013 souběh provozu starého a nového objektu galerie, postupné stěhování a vybavování interiérů lázní

 

IV. Finanční zajištění v r. 2013 až 2014:

Zajištění celé akce „Interiér městských lázní - nového objektu Oblastní galerie“, v předpokládané hodnotě celkem 33.000.000 Kč včetně 21% DPH:

Výše finančního krytí akce „Interiér městských lázní - nového objektu Oblastní galerie“pro rok 2013 do výše 23.000.000 Kč bude za podmínek uvedených v usnesení zajištěno při vypořádání kapitoly 923 - Spolufinancování EU, akce „ROP, IPRM - Revitalizace městských lázní na galerijní objekt“.

Akce „Interiér městských lázní - nového objektu Oblastní galerie“ obsahuje:

a) zadání samostatné nadlimitní zakázky na zajištění interiérových prvků s názvem „Vybavení galerie mobiliářem a zařízením“, jejíž součástí bude 7 částí (viz. čl. III odst. 4)

b) PC a další elektroniku sloužící pro výstavní účely, přednášky apod. (bude řešeno jako samostatná VZMR)

a)      interaktivní prvky do expozice (jelikož se jedná o speciální jednotlivé exponáty, budou vyráběny na zakázku)

b)      autorský dozorpři realizaci projektu vybavení interiéru

c)      technický dozor investora

 

V. Ostatní finanční závazky a zajištění

-       12.822.516 Kč doplatek smluvního závazku 7,5% spoluúčasti kraje na projektu. Lze předpokládat, že se úhrada doplatku přesune až na začátek r. 2014, po vyúčtování uznatelných nákladů projektu.

-        Cca 9.000.000 Kč nad rámec schváleného rozpočtu OGL na r. 2013 (stěhování, instalace expozic, souběh provozu dvou objektů, služby a další). Bude řešeno samostatně v rámci navýšení rozpočtu Oblastní galerie.

 

VI. Doplňující informace:

Staveniště bylo generálnímu dodavateli, kterým je stavební společnost Chládek a Tintěra, Pardubice a. s., předáno 9. září 2011. Od doby předání staveniště generální dodavatel dokončil nový objekt depozitáře, spojovací chodbu mezi oběma objekty, prosklenou přístavbu, podlahy a omítky v obou objektech, jsou dokončována a postupně osazována okna, restaurována fasáda lázní, dokončené jsou rovněž všechny rozvody elektroinstalace, vody, kanalizace a topení. Objekt je již napojen na dodavatele tepla a elektrické energie.

Dne 17. 12. 2012 se uskutečnila prohlídka objektu za účasti náměstkyně hejtmana PhDr. Hany Maierové, ředitele Oblastní galerie Mgr. Jana Randáčka, zástupců odboru kultury, památkové péče a cestovního ruchu a TV GENUS.

 

Překážky při realizaci stavby.

Vzhledem k tomu, že se jedná o rekonstrukci více než sto let staré budovy, objevilo se v průběhu realizace stavby několik momentů, kdy bylo třeba upravit prováděcí dokumentaci a např. zvolit jiné technologické postupy. Změny technologických postupů, ale neměly vliv na budoucí využití budovy jako galerijních prostor. Mimo jiné bylo potřeba se vypořádat s větším rozsahem koroze nosníků v podlahách, se zaneseným korytem Jizerskohorského potoka, nevhodně řešenou kanalizací ze sousedního obytného domu apod. Největší problém v současné době představuje budova trafostanice, jejímž vlastníkem je město Liberec, ale technologii spravuje správce konkurzní podstaty. Město Liberec s ním v současné době vede jednání o odkupu, aby bylo možné rekonstrukci dokončit dle původní projektové dokumentace (ta počítá s demolicí objektu trafostanice).

 

 

Souběžně s probíhající rekonstrukcí se galerie intenzivně připravuje na budoucí provoz v lázních. Do dnešní doby galerie připravila koncepci činnosti lektorského oddělení, v hrubých rysech je známá představa budoucích stálých expozic i četnosti výstav. Koncepce Oblastní galerie v Liberci vychází mimo jiné z účasti na odborných seminářích, konzultacích s externími odborníky a z vlastní zkušenosti odborných pracovníků galerie. V návaznosti na to byl připraven odhadovaný rozpočet nákladů potřebných k zajištění provozu galerie v lázních. Rovněž byl zpracován předpokládaný harmonogram stěhování do lázní, včetně odhadu nákladů.

Veškeré činnosti spojené s vybavováním interiérů lázní a se stěhováním sbírek jsou naplánovány tak, aby galerie mohla v lednu 2014 uvolnit stávající budovu galerie (s ohledem předpokládaný termín pro vklad vlastnického práva k budově ve prospěch města Liberce) a v únoru 2014 mohla otevřít novou galerii v lázních.

Vzhledem k prodloužení realizace stavby došlo v harmonogramu činností ke změnám. Původní harmonogram předpokládal zahájení vybraných činností již v dubnu 2013. Nový harmonogram ale počítá se zahájením jednotlivých aktivit až v červenci 2013.

Oblastní galerie kromě harmonogramu stěhování již v minulosti připravila plán provozu galerie v lázních. Ten mimo jiné počítá s větším využitím externích dodavatelů služeb a se spoluprací s externími kurátory při přípravě výstav.

 

Ředitel OGL Mgr. Jan Randáček pravidelně informuje odbor kultury, památkové péče a cestovního ruchu a zástupce odboru investic a správy nemovitého majetku o postupu prací při rekonstrukci. Rekonstrukce objektu lázní a vše co s tím souvisí, je časově a organizačně velmi náročný projekt. Organizační a časová náročnost bude postupně stoupat s přípravou zadávacího řízení na dodavatele vybavení interiérů a s realizací této zakázky.

Vedení OGL i odbor kultury, památkové péče a cestovního ruchu proto zajistí sestavení pracovní skupiny pro řešení financování vybavení interiéru lázní, výběrových řízení, stěhování a zahájení provozu ve složení:

-          náměstkyně hejtmana, pověřená vedením resortu cestovního ruchu, památkovou péči a kulturu

-          náměstek hejtmana, pověřený řízením resortu ekonomiky, investic, správy majetku a informatiky

-          vedoucí odboru kultury, památkové péče a cestovního ruchu

-          vedoucí odboru investic a správy nemovitého majetku

-          ředitel Oblastní galerie v Liberci

-          zástupce odborné veřejnosti

Náměstkyně hejtmana Zuzana Kocumová: „Kraj doplácí na diletantskou přípravu projektu, a to ve výši téměř 50 miliónů korun, když sečteme spolupodíl na předražené zakázce a "zapomenutí" na vnitřní vybavení. Navíc oněch zmíněných 33 miliónů Kč na interiér galerie mohlo jít z evropských peněz.

Hejtman Martin Půta:Byla to velká chyba, když se do projektu nedostalo vnitřní vybavení. Pro nás je nyní důležité projekt dokončit a zmírnit jeho dopady na krajský rozpočet. Bude to těžké, když budeme muset s Libercem ještě jednat o financování 7,5 procentního podílu, což může být kolem 25 miliónů korun.“

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky