Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Jablonec nad Nisou je mincovním městem

Bc. Lenka Klimentová

odborný zaměstnanec

  • 16. 07. 2018 00:00
  • Rozvoj

Sdílet článek

V letošním roce 2018 je to právě 25 let, kdy byla založena společnost Česká mincovna. Jablonec nad Nisou se od té doby může pyšnit titulem mincovní město. K tomuto výročí připravilo Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou v Kabinetu mincí a medailí ve stálé expozici bižuterie unikátní komorní výstavu s názvem „Jablonec nad Nisou – mincovní město České republiky (1993-2018)“.

Muzeum skla a bižuterie každoročně do své sbírky získává ukázky všeho, co v průběhu celého roku Česká mincovna v Jablonci nad Nisou vydala. „Spravujeme tak kolekci, kterou se nemůže pochlubit žádná jiná sbírková instituce v zemi,“ uvádí ředitelka muzea Milada Valečková.

Výstava představí výběr toho nejlepšího, co v České mincovně v letech 1993-2018 vzniklo. „S českými oběžnými mincemi se člověk dostává do kontaktu každodenně, jinak je to s odražky z drahých kovů. U sběratelů a investorů obliba mincí a medailí stále roste,“ zdůrazňuje kurátor výstavy Zdeněk Štafl. Pozornost si tak jistě zaslouží kopie medailí, zhotovených v originálu ze zlata, stříbra a platiny. Oku neujde ani zlatá mince v hodnotě 10 000 Kč ze sady Karel IV. – Nové město pražské, která byla roku 1999 vyhodnocena jako nejkrásnější mince světa. Výstava bude návštěvníky lákat i na nově získané exponáty. Chybět nebudou mimo jiné kopie zlatých uncových investičních mincí nesoucí název Český lev, které jsou ražené v licenci tichooceánského ostrova Niue. Nejenže jde o první mince splňující celosvětově uznávané investiční standardy ražené v České republice, ale dokonce zobrazují tradiční symboly se silnou vazbou k české státnosti – dvouocasého lva, svatováclavskou korunu a plamennou svatováclavskou orlici.

Návštěvníci se mohou těšit i na interaktivní prvky, které přiblíží vystavené exponáty také slabozrakým a nevidomým.

Nad výstavou „Jablonec nad Nisou – mincovní město České republiky (1993-2018)“ převzal osobní záštitu guvernér České národní banky Jiří Rusnok. V hlavní budově Muzea skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou ji bude možné navštívit až do konce letošního roku.

Zdroj: Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou, Zdeněk Štafl

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky