Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Jablonecké moře: Mšenská přehrada slouží plavcům, sportovcům i turistům

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 23. 09. 2022 14:42
  • Cestovní ruch

Sdílet článek

Jedním z nejoblíbenějších rekreačním místem v Jablonci nad Nisou a jeho okolí je vodní nádrž v jablonecké čtvrti Mšeno. Nachází se nedaleko centra Jablonce nad Nisou a napájí ji Mšenský potok.

Přehrada vznikla v letech 1906 až 1910 jako součást protipovodňových opatření v Jizerských horách, které reagovaly na katastrofální záplavy z roku 1897. Stavby přehrad se ujalo Vodní družstvo pro regulaci vodních toků a výstavbu přehrad v povodí Zhořelecké Nisy.

Podobu soustavě údolních přehrad postavených v prvním desetiletí 20. století na Jablonecku a Liberecku dal profesor Otto Intze z Cách, specialista na vodohospodářské stavby. Stál i u projektu jablonecké přehrady, přestože se jejího dokončení již nedožil. Pamětní kámen vytvořený v roce 1943 ke stému výročí jeho narození v roce 1996 objevili v přehradě potápěči, vyzdvihli jej ze dna a své místo našel v parčíku pod hrází.

„Kromě vodohospodářské funkce má přehrada v Jablonci nad Nisou významnou rekreační funkci. Zejména pro občany města, ale přijíždějí sem i ze vzdálenějších míst. Trénují tu také sportovci, kteří se věnují vodním sportům,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Přehrada je technickou památkou a skvělým místem ke koupání, sportování a rekreaci. Místní ji často nazývají Jablonecké moře. Pláže jsou zde travnaté nebo tvořené drobnými kamínky, vstup do vody je někde mírný, jinde až velmi prudký. V bezprostřední blízkosti se nacházejí běžecké trasy, kurty na plážový volejbal, dětské prolézačky, veřejná ohniště, venkovní fitness a betonová hřiště na fotbal, tenis či basketbal.

Milovníci vodních sportů mohou využít nabídky půjčoven paddleboardů, pro které jako by přehrada byla stvořena, nebo zkontaktovat zdejší oddíly dračích lodí a vyzkoušet si plavbu za zvuku bubnu. 

Koupání psů je zakázáno od května do srpna v první nádrži přehrady, v druhé a třetí nádrži je volný pohyb psů ve vodě a pět metrů od hranice plochy vodní hladiny povolen, jak říká městská vyhláška

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky