Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Jaký objekt se stane Památkou roku Libereckého kraje roku 2017?

Lenka Klimentová

odborný zaměstnanec

  • 17. 05. 2018 00:00

Sdílet článek

Už jen pár dní je možné nominovat díla do soutěže Památka roku Libereckého kraje za rok 2017. Smyslem klání, které vyhlásil Liberecký kraj, je ocenit podařené stavební obnovy či restaurování nemovitých kulturních památek a zároveň tímto způsobem upozornit na zajímavosti našeho regionu. Návrhy jsou přijímány do 1. června 2018. Vítěz dostane 50.000 Kč.

„Stav památek je tím, co vypovídá mimo jiné o naší kulturnosti. Liberecký kraj si váží majitelů památek, kteří zodpovědně přistupují k zachování kulturního dědictví a spolupracují s památkáři na kvalitních obnovách. Rekonstrukce památkově chráněných objektů není ani snadná, ani levná záležitost. Chceme tyto příklady ukázat a majitele ocenit. Proto již potřetí vyhlašujeme cenu Památka roku,“ říká Květa Vinklátová, radní pověřená řízením resortu kultury, památkové péče a cestovního ruchu.

Přihlásit do soutěže mohou uchazeči nemovitosti, u kterých byla dokončena obnova nebo etapa obnovy v kalendářním roce 2017. Zároveň musí být dodržen minimální vlastní podíl majitele na realizované obnově ve výši 50.000 Kč.

Zaslané přihlášky zhodnotí šestičlenná odborná komise, kterou tvoří člen rady Libereckého kraje pověřený řízením resortu kultury, památkové péče a cestovního ruchu, dále pak dva zástupci odboru kultury, památkové péče a cestovního ruchu, ředitel Národního památkového ústavu, územní památkové správy na Sychrově, ředitel Národního památkového ústavu, územního odborného pracoviště v Liberci a předseda výboru cestovního ruchu, památkové péče a kultury. Komise bude hodnotit jak kvalitu projektu obnovy a jeho citlivost vůči kulturní památce, tak i provedení obnovy.

Vítězem prvního ročníku soutěže se stala společnost FKP Frýdlant, s.r.o. za obnovu sýpek hospodářského dvora bývalého zámku v Černousích. Vloni byly výjimečně uděleny ceny dvě. Porota ocenila obnovu Doleního mlýna v Bradlecké Lhotě na Semilsku a také rekonstrukci zámku Svijany na Liberecku (na snímku, zdroj: web zámku).

Přihláška a statut jsou zveřejněny na webu: https://kultura.kraj-lbc.cz/page412/Souteze

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky