Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Jaro v kraji: Parchanti na Bezdězu, koupel v pivu i lamy na ranči

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 22. 03. 2023 16:16
  • Cestovní ruch

Sdílet článek

Slunečné jarní dny si lze vychutnat v regionu například v Jizerských horách. Tato chráněná krajinná oblast navíc letos slaví půlkulaté, pětapadesáté výročí. Mimo jiné je pozoruhodná například počtem rozhleden. Zajímavostí je ale plný celý region.

V našem kraji máme štěstí, že téměř z každého místa, ze kterého vyrazíme do přírody, se tam dostaneme v řádech maximálně desítek minut. A máme na výběr. Klidné lokality pro nenáročné výlety, ale i horské túry v našich nejvyšších horách,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Vyhlídková dominanta Ještěd, z níž je vidět na celý Liberec, letos oslaví jen o pět let méně než chráněná krajinná oblast Jizerské hory. Rozmanitý výhled na Liberec a jeho okolí nabídne také rozhledna Císařský kámen. Nad obcí Příchovice se zase můžeme vydat k majáku Járy Cimrmana, kde nalezneme i muzeum tohoto cestovatele, génia a vynálezce. Zapomenout nelze ani na královnu Jizerských hor, kterou je osmiboká kamenná rozhledna Štěpánka.

Příroda rozkvétá i v Krkonoších. Krkonošský národní park. Ten letos taktéž oslaví narozeniny – 60 let od vyhlášení. Velmi se zde daří bílým bledulím. Dobrým tipem je Sklenářovické údolí, kam se dostaneme po žluté trase z Mladých Buků.

Na výlety láká Harrachov, horské městečko se sklárnou a pivovarem. Sklárna a minipivovar Novosad & syn nabízí spojení příjemného s užitečným. Muzeum vystavuje sbírku historického skla a nabízí pohled na unikátní stoletou brusírnu poháněnou transmisemi a vodní turbínou. Nechybí pivní lázně, v nichž tvoří hlavní přísadu koupele 5 litrů světlého a 5 litrů tmavého nefiltrovaného nepasterizovaného kvasnicového piva a drcený chmel.

Také v Máchově kraji se probouzí kultura k životu. Při návštěvě je dobré nevynechat výšlap na hrad Bezděz, který je symbolem celého kraje. Program pro rodiče s dětmi připravila šermířská skupina Parchanti, jež předvede pravý šermířský boj s příběhem pod názvem Jedna země, jeden král. Novinkou letošního jara bude také vystavení vzácných dřevořezeb Křížové cesty. Od dubna se lze vydat také na hrad Houskuzámek Doksy nebo objevit kouzlo zámku v Zákupech.

Turisté z Českého ráje jistě ocení vydání praktického flipbooku. Je to elektronický průvodce na webových stránkách Českého ráje. Doporučuje 28 tipů na pěší výlety a množství cyklotras, díky nimž je možno objevovat známá i neznámá zákoutí tohoto regionu. Novinkou jsou pak tipy pro bezbariérové výlety, které jsou vhodné pro invalidy a maminky s kočárky.

Na skanzenu Dlaskův statek v Dolánkách u Turnova se nabízí seznámení s tradiční lidovou architekturou. Od dubna zde otevřou také stálou expozici s názvem Od jara do zimy, která bude věnována tradičnímu zemědělství v Pojizeří. Lužické hory se mohou chlubit vlastní zoologickou zahradou. Nachází se v resortu Malevil a je otevřená po celý rok. S rodinou tak lze vyrazit za lamami, kozami, papoušky a spoustou dalších zvířat.

Další tipy na zajímavé výlety se nalézají na sociálních sítích @regionliberec a na webových stránkách www.liberecky-kraj.cz.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky