Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Jaro v Krkonoších zve na historii, výlety, řemeslo i pivo

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 27. 04. 2023 13:53
  • Cestovní ruch
  • Rozvoj

Sdílet článek

Jaro pomalu přichází i do Krkonoš. Na vrcholcích hor sice ještě leží sníh, ale níže na úbočích a v podhůří už je jaro v plné síle. Ideální čas vydat se na jarní výlety s výhledy. Nejvyšší partie Krkonoš jsou ještě nehostinné a syrové, vlídnou tvář nastavuje podhůří.

Krkonošský národní park letos v květnu oslaví 60 let od svého vzniku. Procházka za bílými bledulemi, kterým se zde velmi daří, je prvním z tipů. Nejlepší místem je Sklenařovické údolí, kam vede žlutá trasa z Mladých Buků. Bledule však nejsou z jarních květin jediné, které lze v oblasti Krkonoš spatřit. S příchodem jara se objeví také lýkovec, blatouchy a jaterníky.

„Mimo krkonošskou přírodu je dobré nezapomenout také na krkonošská města a obce. Je tu mnoho zajímavého, od dosud živých tradičních řemesel, po zajímavé muzejní expozice, kulturní památky, či sportovní vyžití,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovního ruchu Libereckého kraje.

Jilemnice je malebné město, se zámkem s expozicemi Krkonošského muzea. Při hezkém počasí tu lze navštívit i Zvědavou uličku s typickými roubenými chalupami nebo Kavánovu galerii s 90 obrazy tohoto českého krajináře. Městem Jilemnice provede naučná stezka Jilemnice známá neznámá, jež ukáže nejzajímavější místa tohoto města a výhledy na Krkonoše i jejich podhůří.

Na výlety láká i Harrachov, horské městečko a se sklárnou a pivovarem. Tamní Hornické muzeum a štola byly poprvé otevřeny v březnu v roce 2003. Žízeň lze uhasit ochutnávkou místního piva a odpočinout si v pivních lázních.

 Sklárna a minipivovar Novosad & syn nabízí spojení příjemného s užitečným. Muzeum skla vystavuje sbírku historického skla a nabízí pohled na unikátní stoletou brusírnu poháněnou transmisemi a vodní turbínou. Příjemné jsou v tomto případě pivní lázně, které jsou součástí hotelu. Hlavní přísadou koupele je pět litrů světlého a stejné množství tmavého nefiltrovaného nepasterizovaného kvasnicového piva a drcený chmel.

Rokytnici nad Jizerou mají nenáročný okruh, který je možné obejít pěšky nebo projet na kolech. Má dvanáct zastavení a přibližuje historii, přírodní i kulturní zajímavosti tohoto města. Za návštěvu stojí i Janatův mlýn, který je jedinečnou památkou lidové architektury. V nedalekém Františkově se nalézá muzeum a galerii Starý Kravín, s expozicí ukazující nelehký život horalů za dávných časů.

Řemeslné výrobě je zasvěcená Poniklá, v ní se podařilo firmě Rautis zachovat unikátní technologii foukaných dutých perlí ze skleněných trubic. Jde o tradiční řemeslo, které se díky svému jedinečnému procesu dostalo v roce 2020 na prestižní seznam světového nehmotného kulturního dědictví UNESCO. K vidění tu je výrobní proces, stříbření, malování, řezání i navlékaní perliček; tuto ruční práci si lze také vyzkoušet a odnést si suvenýr domů.

Další tipy na zajímavé výlety se nalézají na sociálních sítích Krkonoš, sociálních sítích @regionliberec a na webových stránkách www.liberecky-kraj.cz.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky