Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Jaroslava Rónu, autora Marťana na Ještědu, představí nová výstava v galerii

Daníčková Blanka

tiskový mluvčí

  • 07. 03. 2016 15:21

Sdílet článek

Jedna z největších osobností české výtvarné scény, sochař a malíř Jaroslav Róna, zahájí ve čtvrtek 10. března, v Oblastní galerii v Liberci, svou výstavu Sochy a obrazy. Výstava začne vernisáží v 17:30 hodin a zúčastní se jí samotný autor. Vernisáž si nenechá ujít ani hejtman Libereckého kraje Martin Půta.

Jaroslav Róna je dobře znám široké liberecké veřejnosti svými realizacemi ve veřejném prostoru, v Liberci můžete najít jeho Edisonovu lampu a Marťana. V Liberci představí svá čtyři stěžejní témata, jimž se dlouhodobě věnuje. Má rodinnou zkušenost s holokaustem, takže toto temné osobní i dějinné téma je pro autora jedním z nejdůležitějších. S tím souvisí i téma černých vizí konce městské civilizace. Celý život se také obrací k archetypům, mýtům a snům. Celou jeho tvorbou se vine i dráha plavce jak v podobě parníku, převozníka na člunu, ponorky nebo velryby, které jsou symbolem cesty strastiplným životem. Jaroslav Róna se otevřeně hlásí k tradici sochařství a malířství, realistického vyobrazování, didaktičnosti a konzervativnosti. Vystavená díla jsou výběrem prací vzniklých po roce 2000.

Jaroslav Róna studoval v letech 1978–1984 VŠUP v Praze, ateliér skla prof. Libenského, předtím se ovšem vyučil koželuhem. Za studií a jako účastník dnes slavných undergroundových výstav s názvem Konfrontace se seznámil s dalšími názorově spřízněnými umělci, s nimiž založil skupinu Tvrdohlaví. Od počátku byl zároveň malířem a sochařem.

Výstava bude v Oblastní galerii v Liberci k vidění do 5. června 2016, denně kromě pondělí od 10:00 do 17:00 hodin, ve čtvrtek do 19:00 hodin. 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky