Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Jednání k dolu Turów prozatím skončila, kraj chce vyzvat české ministry k pokračování dialogu

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 20. 10. 2021 10:50
  • Turów

Sdílet článek

Uzavřít mezivládní dohodu mezi Českou a Polskou republikou považuje Liberecký kraj i nadále za nejvýhodnější řešení problémů spojených s těžbou v polském hnědouhelném dolu Turów. Členové krajské rady proto na včerejším jednání doporučili Zastupitelstvu Libereckého kraje vyzvat českého ministra životního prostředí a českého ministra zahraničních věcí k obnovení jednání, která prozatím bezvýsledně skončila v září letošního roku.  

„Jednání o česko-polské dohodě bohužel nedospěla ke shodě. Doslova ztroskotala na jednom sporném bodě, a tím je délka trvání bilaterální smlouvy, po kterou ji nebude možné ani jednou stranou vypovědět. Na říjnovém zasedání krajského zastupitelstva proto doporučíme zastupitelům, aby vyzvali českého ministra životního prostředí Richarda Brabce a ministra zahraničních věcí Jakuba Kulhánka k obnovení jednání s polskými protějšky a k dokončení návrhu mezivládní smlouvy v nejbližším možném termínu. Apelujeme také na to, aby ji poté vlády obou zemí co nejdříve podepsaly,“ uvedl hejtman Martin Půta.

Poslední jednání k návrhu dohody před jejich přerušením proběhla před necelým měsícem, a to konkrétně ve dnech 27., 29. a 30. září. Další termín diskuze dosud nebyl stanoven a oznámen.

„Věřím, že zdravý rozum nakonec zvítězí a obě strany se vrátí k jednacímu stolu. Pouze dohoda, která bude přijatelná pro Česko i Polsko, tento problém vyřeší. Není důvod čekat s uzavřením dohody na novou vládu, nejde o politické téma, ale ochranu obyvatel a krajiny Libereckého kraje,“ dodal Václav Židek, radní pro resort životního prostředí a zemědělství.

Liberecký kraj na rozšiřování dolu Turów a možné negativní dopady způsobené těžbou upozornil poprvé již v roce 2016. Skupina PGE, která důl i elektrárnu vlastní, tam chce pokračovat v těžbě do roku 2044. Důl by se měl rozšířit až na 30 kilometrů čtverečních a dosáhnout hloubky 330 metrů. Obyvatelé na české straně hranice se obávají nejen ztráty pitné vody, ale i zvýšení prašnosti, hluku a poklesu terénu.

 

Youtube video

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky