Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Její díla vlastní papež, princ i prezident. Nyní výtvarnice Šindelářová vystavuje na kraji

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 25. 01. 2023 14:14

Sdílet článek

Výstavu ručně malovaného skla a vitráží výtvarnice Jitky Šindelářové pořádá pod záštitou náměstkyně hejtmana Květy Vinklátové Krajský úřad Libereckého kraje. Vernisáž expozice je v pondělí 6. února v 16 hodin, výstava bude ve vestibulu budovy k vidění do 28. února. Je přístupná o pondělích a středách od 8 do 17, v úterky a čtvrtky od 8 do 17 hodin, o pátcích od 8 do 16 hodin. 

Jitka Šindelářová se narodila 4. 5. 1956 v Kněžičkách u Českého Dubu. O tom, že se chce věnovat výtvarné činnosti, věděla už od mládí.
V roce 1971 nastoupila do sklářské školy v Novém Boru, obor malířka skla. Malování skla se věnuje celý svůj život přesto, že ji mnozí známe jako návrhářku hraček z výrobního družstva Dubena. Po roce 1989 začala samostatně podnikat v oboru malování skla a výroby vitráží.
V této době jí byla velkou oporou rodina, manžel a dva synové.

Její práce jsou v soukromých sbírách v Česku i v zahraničí. Práce z rukou Jitky Šindelářové vlastní například norský korunní princ Haakon Magnus, papež Benedikt XVI., exprezident Václav Klaus či Zlatý slavík Karel Gott. Šindelářová pracuje posledních jedenáct let v místním Občanském sdružení D.R.A.K., kde své bohaté zkušenosti s výtvarnou činností předává i dalším. V roce 2016 se stala Osobností Českodubska. Své výtvory již dříve prezentovala v Podještědském muzeu.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky