Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Jenišovský rybník u Osečné se bude napouštět, chybí už jen mlýnské kolo

Mgr. Langer Jiří

  • 04. 05. 2010 15:31

Sdílet článek

 

Krajský radní pro životní prostředí a zemědělství Jaroslav Podzimek (ČSSD) 6. května v 17 hodin slavnostně spustí napouštění Jenišovského rybníka, jehož revitalizaci a rekonstrukci zrealizovalo město Osečná za pomocí Operačního programu Životní prostředí.

Rekonstrukce Jenišovského rybníka

„Město Osečná po dlouholetých peripetiích získalo v roce 2009 dotaci z fondu životního prostředí na rekonstrukci Jenišovského rybníka z prioritní osy č. 6 – zlepšování stavu přírody a krajiny,“ uvedl Jaroslav Podzimek.

Stavební práce byly zahájeny vypuštěním a výlovem Jenišovského rybníka na podzim minulého roku.

„Stavební práce, které spočívaly ve výstavbě nového požeráku, bezpečnostních přelivů, úpravě hráze a odbahnění sedimentů byly dokončeny v polovině měsíce dubna. Letos 23. dubna byla stavba zkolaudována a byla zde povedena kontrola pracovníky AOPK Liberec k zachování parametrů v rámci ochrany přírody,“ uvedl starosta obce Jiří Hauzer s tím, že v současné době jsou zpracovávány podklady k žádosti o proplacení projektu fondem.

„Je dobré, že i tento projekt se podařilo dotáhnout do konce a zatraktivní tak prameny Ploučnice pro turisty i lázeňské hosty z nedalekých Kunratic,“poznamenal hejtman LK Stanislav Eichler (ČSSD).

Této stavbě totiž předcházela v minulém roce rekonstrukce mlýnského náhonu Starosta města Jiří Hauzer spolu hejtmanem LK Stanislavem Eichlerem, poslancem Pavlem Plocem a senátorem Karlem Kapounem (všichni ČSSD) 7. září 2009 po dlouhých padesáti letech opět zvedli stavidla náhonu, který byl opraven z dotace programu LEADER obcí Osečná v rámci LAG Podralsko za přispění  finančních prostředků z Evropského zemědělského fondu pro rozvoj venkova Státního fondu životního prostředí do operačního programu OP .Obec získala necelých šest milionů korun.

Třetí etapou má být výroba nového mlýnského kola.

Kolo by mělo mít průměr 7 metrů.  Jsme přesvědčeni, že můžeme žádat peníze na výrobu mlýnského kola z programu LEADER v rámci LAGu Podralsko. V současné době se zpracovává v podobě diplomové práce jednoho studenta Technické univerzity v Liberci projektová dokumentace na stavbu kola: Ještě se musí dořešit majetkové a provozní problémy v souvislostí v návaznosti na mlýn. Předpokládáme, že se kolo do dvou let bude točit,“  dodal starosta.

 

Jenišovský rybník - historie

Za zlatou éru českého rybníkářství se pokládá 16. století. Pro stavbu rybníků bylo důležité dlouhé období bez válek. V českých zemích války končí v 70. letech 15. století a tehdy začíná i ona zlatá éra rybníkářství. Trvá poměrně dlouho, protože další boje, které České země postihly, proběhly až za třicetileté války. V té době nešlo jen o rozkvět rybníkářství. Byla to doba hospodářské konjunktury v mnoha směrech. Rybníkářství pak bylo jedním z odvětví, která šla výrazně nahoru. Důležitým faktorem pro rozvoj rybníkářství rovněž bylo, že tehdy o daních rozhodovala šlechta. Král mohl vybírat jen takové daně, které mu zemský sněm schválil. Šlechtici proto investovali své peníze zpravidla do podnikání, které bylo nejvýnosnější. A to tehdy rybníkářství bylo.

V této době byl vybudován i náš Jenišovský rybník. Výhodou pro jeho stavbu bylo, že prameniště Ploučnice bylo označováno za jedno z nejvydatnějších ve střední Evropě (jeho vydatnost neklesala ani v době největšího sucha). Dnes je však už bohužel snížena (až o 20 %) v souvislosti s vrty, které v okolí prováděl v letech 1970 – 1980 uranový průmysl. Vodohospodářský význam rybníka výrazně vzrostl vybudováním soustavy mlýnů na horní části Ploučnice. V Osečné jich v bylo celkem šest. Dnes jsou nejzachovalejšími Jenišovský a Kočvarův mlýn. Oba jsou obestřeny bohatou, mnohdy pohnutou historií.

Jenišovský rybník spolu s přilehlým mlýnem převzal po II.světové válce mlynář Miloslav Jiránek, který ho provozoval do 60. let. Poté se zdejšího provozu ujalo místní JZD. Mlýn podlehl kolektivizaci zemědělství a zdálo se, že už se mlýnské kolo nikdy neroztočí. Po Sametové revoluci byl panu Jiránkovi rybník opět vrácen a ten ho prodal obci Osečná.

Od r. 1999 byly vyvíjeny snahy ze strany nového majitele o rekonstrukci tohoto vodního díla. Postupně bylo vytvořeno několik projektů a v roce 2008 byla podána žádost do Státního fondu životního prostředí do operačního programu OP Životní prostředí po názvem Rekonstrukce Jenišovského rybníka. Obec získala necelých šest milionů korun. Oprava začala v září roku 2009a byla ukončena v dubnu 2010, kdy proběhla kolaudace díla.

 

Program:

16:30-17:00     sraz účastníků u Jenišovského mlýna

17:00-17:30     seznámení s projektem, projevy hostů a slavnostní napouštění Jenišovského rybníka

17:30-19:00     neformální diskuze s hosty, občerstvení

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky