Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Již 1. července odstartuje nový integrovaný dopravní systém IDOL

Již 1. července  odstartuje nový integrovaný dopravní systém IDOL

[32975|9dca34a53973438aecf90fbd2a055e23|5|public/tiskove/idol_64a51cd2b9.jpg]

25. 06. 2009
[id:8338|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

Spuštění nového integrovaného dopravního systému IDOL na území Libereckého kraje je za dveřmi. Již od 1. července budou moci cestující využívat všech výhod nového systému a cestovat tak pohodlněji a levněji pouze s jedním jízdním dokladem v MHD, ve vlacích i v příměstské dopravě. Hlavním cílem IDOLu je zajistit modernější a pohodlnější cestování na území celého Libereckého kraje pomocí bezkontaktní čipové karty opuscard. Tu si mohou cestující pořídit na některém z mnoha kontaktních míst na území kraje. Tato karta bude sloužit jako nosič integrovaného jízdního dokladu nebo jako elektronická peněženka, se kterou lze kupovat jízdní doklady na předprodejních místech či přímo u řidičů příměstských autobusů. Navíc přinese nová Opuscard benefity v podobě slevových kupónů v různých obchodních sítích (více na www.benefitprogram.cz ). Do nového systému IDOL jsou zapojeni dopravci ČSAD Semily, ČSAD Jablonec n/N, ČSAD Liberec a ČSAD Česká Lípa, DPML, a.s. a České dráhy.

Společnost KORID LK - Koordinátor dopravy Libereckého kraje se stará o pořízení a funkčnost nového systému. Podle slov ředitele společnosti Petra Prokeše je to velký krok vpřed, který přinese mnoho výhod a zkušeností a ty by měly posunout dopravu v kraji o kus dál.

Počítáme, že se spuštěním systému na území celého kraje mohou nastat i drobné problémy spojené s technickým fungování systému, ale věříme, že cestující budou spokojeni a systém se zaběhne bez větších starostí. V posledních týdnech jsme zajišťovali školení pro pracovníky kontaktních míst, školení se zúčastnili také řidiči příměstských autobusů, zástupci ostatních dopravců a starostové měst a obcí Libereckého kraje, kterým tímto děkuji za jejich zájem. Myslím, že jsme připraveni systém 1. července spustit.“  Cestující se mohu o tarifech IDOL a jeho výhodách dozvědět také na telefonním čísle +420485110073. Tuto linku zřídil KORID LK a doposud ji využila více než stovka občanů. Linka je v provozu každý pracovní den do 15:00 hodin. Také marketingová kampaň Idolu je v plném proudu. Občané mohou čerpat informace z tisku, z rádia či přímo ve vozech MHD Liberec nebo na autobusových zastávkách.

Systém IDOL se začal testovat na pilotním projektu IDOL Českodubsko již v druhé polovině května. V této oblasti se cestující mohli seznámit s Idolem v praxi jako první a cestovat již s opuscard.

„Byl jsem velice potěšen reakcí cestujících z Českodubska, kteří projevili zájem o IDOL a zajímali se o jeho fungování. Nakonec o tom mluví i čísla vydaných opuscard za poslední dobu,“ řekl Martin Sepp, náměstek hejtmana Libereckého kraje.

K polovině června bylo vydáno bez mála 8 tisíc opuscard a přes 6 tisíc Libereckých městských karet bylo přeprogramováno na opuscard. Pořízení opuscard je pro cestující velice jednoduché. Stačí s vyplněnou žádostí a fotografií navštívit některé kontaktní místo a o kartu zažádat. Po jejím vydání si cestující nechá nahrát elektronický jízdní doklad nebo si kartu nabije penězi a může začít cestovat. Vlastníkům Liberecké městské karty stačí pouze přeprogramování karty a i oni mohou využít všech výhod, které nová opuscard nabízí. Tuto změnu mohou cestující provést od 5. května 2009 a to v terminále MHD Liberec ve Fügnerově ulici. Změna je zpoplatněna dle ceníku kartového centra.                                                                                            
Slavnostní tisková konference ke spuštění nového integrovaného dopravního systému IDOL v Libereckém kraji, které se zúčastní Martin Sepp – náměstek hejtmana Libereckého kraje, resort dopravy, Petr Prokeš – KORID, spol.s.r.o., Stanislava Jakešová, vedoucí odboru dopravy KÚLK, Pavlína Velikovská – KORID, spol.s.r.o., a zástupci všech zapojených dopravců  - DPML, a.s., ČSAD Liberec, ČSAD Semily, ČSAD Česká Lípa a ČSAD Jablonec n/N a České dráhy, se koná ve středu 1. července 2009 od 10:30 hodin na Fügnerově ulici v Liberci v přistavené tramvaji označené barvami IDOLu.

Více informací o pilotním projektu IDOL naleznete na www.iidol.cz nebo na telefonním čísle +420485110073.

Více informací o Liberecké krajské kartě opuscard naleznete na www.opuscard.cz .

 

Mgr. Langer Jiří
jiri.langer@kraj-lbc.cz
Telefon: 485 226 302