Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Již 100 let uplynulo od narození sklářského výtvarníka Reného Roubíčka. Ve škole v Kamenickém Šenově odhalí autorovu skleněnou plastiku

11. 01. 2022

Rok 2022 je vyhlášen komisí OSN jako Mezinárodní rok skla. Během celého roku si budou světové instituce i jednotlivci připomínat klíčový význam tohoto jedinečného materiálu a jeho důležitost pro vývoj lidské civilizace. Sklářská škola v Kamenickém Šenově se k tomuto počinu hrdě hlásí a připojuje. V tomto roce budeme organizovat mnoho akcí popularizujících sklářství.

V červnu proběhne první ročník Dětského sklářského sympozia – Young Glass Symposium. Ve stejném měsíci budeme hostit účastníky již 8. ročníku Mezinárodního sympozia rytého skla. V září budeme pořádat tradiční Noc skla a světla.

V neděli 23. 1. 2022 si připomeneme 100 let od narození legendy českého a světového sklářského umění Reného Roubíčka. René Roubíček je světovou sklářskou legendou a české sklo proslavil svými rozsáhlými skleněnými plastikami na výstavách Expo v Bruselu, Montrealu nebo Ósace. Jeho revoluční a svobodný přístup ke sklářské tvorbě umožnil sklu, jako materiálu, projevit se v plné své kvalitě a kráse. Roubíček a poválečná generace sklářských výtvarníků ukázala celému světu, že sklo je fantastický sochařský materiál, který si v ničem nezadá s bronzem nebo mramorem. R. Roubíček projevil své nadání k malbě už v dětství a chtěl se stát malířem, ale sled událostí ho přivedl na sever Čech, kde se seznámil se sklem. Je autorem mnoha plastik, objektů i svítidel, ve kterých dokázal sklo tvarovat tak, aby vynikly  jeho typické vlastnosti – barevnost a průsvitnost. Rytmické střídání tvarů a segmentů v jeho plastikách prozrazuje jeho velkou inspiraci a lásku k hudbě. Jeho dílo je zastoupené ve všech významných muzeích a galeriích. Svůj čas dělil mezi Prahu a Kamenický Šenov. Neodmyslitelně je však osobně spojen právě s Kamenickým Šenovem a zdejší sklářskou školou. V našem městě žil se svou rodinou a pracoval ve svém ateliéru.

René Roubíček začal, spolu se čtyřmi kolegy z pražské Umprum, učit na šenovské sklářské škole v roce 1945. Tito mladí výtvarníci měli za úkol po skončení 2. světové války rozběhnout výuku ve škole a to se jim náramně povedlo. Naučili studenty jinému pohledu na sklo a podporovali je ve vlastní výtvarné činnosti. Roubíček vedl brusičské oddělení do roku 1952 a podílel se na nové koncepci výuky sklářského řemesla a designu.

Ve Střední uměleckoprůmyslové škole sklářské v Kamenickém Šenově jsme se rozhodli uspořádat slavnostní odhalení skleněné plastiky Reného Roubíčka, kterou věnovala rodina autora do  sbírek naší školní galerie. Monumentální plastika z roku 1987, kterou jsme nainstalovali do prostoru současné galerie ve školní budově nyní stojí v místě původní dílny, kde R. Roubíček působil  na konci čtyřicátých let. Je pro nás velkou ctí, že jako jediná vzdělávací instituce vlastníme  tak vzácné dílo ve svých sbírkách. Považujeme za důležité připomenout tuto významnou osobnost českého a světového sklářského umění v místě, kde začala jeho umělecká a pedagogická dráha. Mezinárodní rok skla 2022 odstartujeme oslavou narozenin Reného Roubíčka.

Akce se zúčastní odborná i laická veřejnost, zástupci MŠMT a MKČR. Sociální partneři školy (Muzeum Skla a bižuterie Jablonec nad Nisou, Pačinek Glass Kunratice) představí další aktivity spojené s výročím autora a zástupci Spolku mezinárodního sympozia rytého skla představí koncepci vznikajícího katalogu o díle autora. Po celou dobu akce budou přístupné pro veřejnost prostory Galerie sklářské školy, školních dílen a ateliérů.

Pozvánky v příloze. 

TZ: SUPŠS Kamenický Šenov

Mgr. Filip Trdla
tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu
filip.trdla@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226307
Mobil: 770134419