Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Lípa Musica je v půlce a míří do Saska

Mgr. Andrea Fulková

vedoucí oddělení tiskového a vnějších vztahů

  • 02. 09. 2021 14:57

Sdílet článek

Do druhé polovice se přehoupl 20. ročník mezinárodního hudebního festivalu Lípa Musica. O nadcházejícím víkendu se vrací do Saska a nabídne i unikátní projekt s Jurkovičovými ukolébavkami. V sobotu 2. října je na programu koncertní zastavení v tradiční lokalitě kostela sv. Petra a Pavla v Prysku. Zde zazní výjimečný projekt zaměřený na ukolébavky skladatele Pavla Jurkoviče v kontextu barokních zpěvů, a to v podání sopranistky Hany Blažíkové, flétnistky Jany Semerádové a dalších instrumentalistů, kteří se věnují převážně historicky poučené interpretaci. V neděli je na programu návrat do Saska. V evangelicko-lutheránském kostele v Großschönau skýtajícím zánovní varhanní nástroj s více jak třemi desítkami rejstříků vystoupí unikátní varhanní duo Pavly Salvové a Jana Rotrekla v průřezovém programu klasicistní až po soudobou varhanní hudbu. Vstupenky na oba koncerty jsou ještě v prodeji.

Sobotní festivalový koncert nabídne setkání s barvitým světem ukolébavek Pavla Jurkoviče – zpěváka, hudebníka a učitele, kterému několik generací skvělých mladých hudebníků v čele se sopranistkou Hanou Blažíkovou vděčí za láskyplné uvedení do světa hudby. Neodolatelné kouzlo a něhu jejího hlasu doplní celá řada vynikajících muzikantů pod vedením flétnistky Jany Semerádové. V ukolébavkách se nezapře Jurkovičova láska k moravské lidové písni ani jeho znalost barokních kancionálů, a proto také poetické aranže písní vycházejí především z barokního a lidového instrumentáře. Niternou krásu těchto drobných kusů představili umělci nedávno na supraphonské nahrávce, koncertně ji na festivalovou nabídku provedou v preškavském kostele v sobotu 2. října od 19 hodin.

Pavel Jurkovič mě nejvíce inspiroval svojí posedlostí hudbou. Vyrůstala jsem v hudebním prostředí od svého raného dětství, ale od Pavla jsem se naučila nenásilnou a zábavnou formou velmi mnoho. Navíc si myslím, že právě od něj jsem převzala lásku k hudbě středověku, často jsme v hodinách hráli středověké a renesanční skladby a já pak odcházela domů úplně omámená tou krásou. Inspiroval mě také svou činorodostí, pracoval na několika projektech až téměř do konce života, jeho láska k hudbě, divadlu a učení byla nesmírná,“ přibližuje projekt sopranistka Hana Blažíková a dodává: „Myšlenka nahrát některé z ukolébavek se zrodila ještě za Pavlova života, a že k tomu doopravdy došlo, na tom má největší zásluhu Martin Rudovský, můj spolužák ze základky a předseda Společnosti Pavla Jurkoviče. Oba nás Pavel ovlivnil, ale jeho přece jen trochu víc, po dlouhou dobu s Pavlem úzce spolupracoval. Abych přiblížila, o co vlastně jde – Pavel měl ve zvyku napsat vždy pro nově narozené děti svých přátel, kolegů a známých ukolébavku. Za ta léta se jich nashromáždilo ohromné množství! Na nahrávku jsem vybírali tedy ty nejzajímavější a pokud možno kontrastní. Na tento projekt jsem obzvlášť pyšná, mám totiž pocit, že se podařilo vytvořit něco výjmečně intimního a dojemného."

Pokračování saské festivalové kapitoly je na programu v neděli 3. října, kdy se festival vrací do své tradiční německé lokality – obce Großschönau, aby zde představil do jisté míry kuriózní varhanní dueta v podání mladého varhanického dua Pavla Salvová a Jan Rotrekl. Zatímco čtyřruční klavírní hra je známá nejen ze školáckého prostředí hudebek, ale své pevné místo má i v koncertním repertoáru a síních, varhanních duí a duet je po málu. Vzácné spojení Salvová & Rotrekl vyklíčilo v Praze pod pedagogickým působením renomované české varhanice Ireny Chřibkové. Umělci však nezaháleli a svůj um si dále tříbili na prestižních institucích, jakými jsou mimo jiné Královská hudební akademie v Londýně či vídeňská Univerzita hudby a umění. Dnes vystupují po celém světě a společnými silami rozeznívají královské nástroje vstříc maximálnímu možnému vykreslení jejich zvukové palety do nejjemnějších detailů, kterých se sólista jen těžko může zhostit… Nedělení koncert se tradičně uskuteční od 17 hodin.

„Literatury pro čtyřruční varhanní hru je opravdu málo a za čtyřručním klavírem zůstává dost ve stínu. Varhaníci proto často hrají skladby určené pro čtyřruční klavír, kterých je od dob klasicismu řada. Ovšem zvukové možnosti varhan jsou širší než u klavíru, a tak je samozřejmě nejlepší mít skladbu buď psanou či upravenou přímo s ohledem na zamýšlené obsazení. Je to spíše novodobý trend,“ dodávájí k unikátnosti duové varhanní hry Pavla Salvová a Jan Rotrekl.

TZ: Lípa Musica

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky