Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Jizerské hory dnes utonou ve tmě

17. 09. 2009
[id:8745|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

Liberecký kraj se dnes v noci zahalení do tmy, kterou nebude rušit veřejné osvětlení, Neznamená to ale, že bude vypnuta elektřina.

“Bude možné si doma rozsvítit, ” uvedl na včerejší tiskové konferenci, které se zúčastnil také v sídle KÚLK v Liberci náměstek hejtmana LK Vít Příkaský, jeden z organizátorů měření Jiří Tesař.

Po dohodě s policií nebude konkrétní čas měření zveřejněn, aby se zabránilo kriminalitě. Pokus bude uskutečněn mezi dnešní 23. hodinou a zítřejší 4. hodinou ranní.

“Zhasínat se budou pouze ta osvětlení, která spravují města a obce. ” upozornil Jiří Tesař. Měření má ukázat, na kolik se na takzvaném světelném znečištění podílí zdroje veřejného osvětlení a jak velké rušivé vlivy mají další zdroje světla.

“Ani nám se nelíbí narůstající osvětlení různých obchodních areálů a reklamních ploch,” říká Tesař, který je také místopředsedou Společnosti pro rozvoj veřejného osvětlení.

“Projekt má ukázat, zda světelné znečištění může rušit,“ doplnil předseda Společnosti pro rozvoj veřejného osvětlení Tomáš Maixner.


 

Mgr. Langer Jiří
jiri.langer@kraj-lbc.cz
Telefon: 485 226 302