Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Jizerskohorské technické muzeum zvítězilo v celostátní soutěži památkářů

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 06. 12. 2021 14:10
  • Cestovní ruch

Sdílet článek

Celostátní věhlas získalo Jizerskohorské technické muzeum, jež vdechlo život bývalé nevyužívané textilní továrně v Bílém Potoce pod Smrkem. V osmém ročníku soutěže Patrimonium pro futuro, vyhlašované Národním památkovým ústavem, ve své kategorii zvítězilo.

Porota ocenila citlivý přístup k obnově areálu někdejší odpadní přádelny Karla Bienerta, ale také využití jeho části jako veřejně přístupné muzejní expozice a prostor pro pořádání doprovodných programů. „Obdivuji úsilí, pracovitost, vytrvalost a touhu po poznání a sdílení poznaného, kterou v sobě majitel Pavel Šercl má,“ prohlásila Květa Vinklátová, náměstkyně hejtmana pro resort kultury, památkové péče a cestovního ruchu. 

Otec Ilja a syn Pavel Šerclovi koupili zanedbanou textilku v roce 2002, v době, kdy ještě nebyla poptávka po takových areálech běžná. Věděli od první chvíle, co v bývalé továrně chtějí. Část slouží jejich vlastnímu podnikání, většina prostor pak hostí muzejní expozice. Zachovalý areál s řadou původních konstrukcí nechali v roce 2011 prohlásit památkou. „To rozhodně není běžný přístup a je třeba jej ocenit. Mnoho majitelů objektů, které by zasloužily památkovou ochranu, je spokojených právě s tím, že to tak není. Často pak dochází k necitlivým zásahům bez znalosti kontextu a odborného zázemí. A cenné objekty jsou tak nenávratně zničeny,“ ocenila krok Šerclových Květa Vinklátová.

Návštěvníci tu najdou expozici energetiky a letectví. V roce 2020 vznikla expozice zaměřená na textilní výrobu, nechybí ani rozsáhlá sbírka šicích strojů sběratelky Pavlíny Cvrčkové a kolekce různých pozůstatků z okolních průmyslových areálů. Muzeum připravuje doprovodné programy i komentované prohlídky.

Soutěž Patrimonium pro futuro vyhlašuje Národní památkový ústav od roku 2014 ve snaze zhodnotit a vyzdvihnout, co se v oblasti památkové péče podařilo, a ocenit ty, kteří se o úspěšné dílo přičinili. Liberecký kraj v letošním ročníku soutěže kromě muzea reprezentovaly ještě obnova Schubertovy vily v Hrádku nad Nisou  a záchrana kaple Božího hrobu v Liberci.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky