Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Josef Jíra – maloskalský „Chagall“ – by letos oslavil 90

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 21. 03. 2019 00:00

Sdílet článek

Josef Jíra, jeden z nejznámějších a nejžádanějších českých malířů, by se letos dožil 90 let. Kdo by si na něj nepamatoval! Byl svérázným obyvatelem Malé Skály, kde bydlel a tvořil od poloviny 60. let minulého století. Jeho obrazy přesáhly hranice našeho regionu a jeho nezaměnitelný styl zdobil přední české galerie. Od 5. dubna je část jeho díla mimořádně k vidění v Jablonci nad Nisou v Domě národopisců Scheybalových na výstavě s názvem Josef Jíra – malíř srdcem.

Nikdy v životě bych asi nebyl schopen udělat nějaký obraz, aniž bych se vázal k nějakému místu, určité vzpomínce nebo prožitku,” řekl o sobě před lety Josef Jíra. Maloval srdcem. Jeho obrazy jsou výrazné, plné emocí. “Jsme velice rádi, že můžeme veřejnosti zprostředkovat zážitek z Jírovy tvorby právě v době, která se váže k Velikonocům. Obrazy, jež jsme spolu s paní Ivanou Jírovou pro výstavu vybrali, jsou velmi sugestivní. Objevují se na nich motivy našeho kraje i motivy náboženské. Mnoho lidí má Jíru spojeného právě např. s Křížovou cestou,” říká Petr Vobořil, ředitel Jabloneckého kulturního a informačního centra, které výstavu pořádá.

V rozhovoru pro Jizerskou kótu mluvil Jíra o svém vztahu k Jablonci: „Jablonec zůstane pro mě něčím, co nepatří do mé krevní skupiny, ale přesto patří do mé rodiny. V dětství to pro nás nebylo do Jablonce, ale přes kopec do Němec. Nahoře na Filkách, tam u Sněhova, byl předěl. Tady už člověk slyšel řeč, kterou se u Jizery nemluvilo. Byla to pro mě cizina a to už mi zůstalo. V Jablonci bylo taky vždycky o kabát studenějc…

Výstava “Josef Jíra – malíř srdcem” uspořádaná k umělcovým nedožitým 90. narozeninám bude slavnostně zahájena ve čtvrtek 4. dubna v 17 hodin a potrvá do 18. května. Navštívit ji můžete v Domě Scheybalových od úterý do pátku 10–12 a 13–17 hodin, v sobotu 10–13 hodin. Pro děti bude po celou dobu konání probíhat dílnička Namaluj si vlastní pohlednici. Vstup je zdarma.

Josef Jíra (1929–2005)

Narodil se 11. října 1929 v Turnově. Žil a maloval v Malé Skále a Praze, podněty k tvorbě si přivážel také ze zahraničí. Začínal na šperkařské škole v Turnově, sotva sedmnáctiletý byl přijat na AVU. Byl spoluzakladatelem skupiny M 57 (Makarská) a zúčastnil se všech jejích výstav. Na výtvarné scéně byl nepřehlédnutelný svými obrazy a vystupováním. Minulost a přítomnost Malé Skály pochopil a malířsky vyjádřil jako žádný z jeho předchůdců a současníků. V 70. a 80. letech organizoval Výtvarná léta Maloskalska, v 90. letech pořádal výstavy v Boučkově statku na Malé Skále. Pro kapli sv. Vavřince namaloval Křížovou cestu, pro Boučkův statek a Kryštofovo Údolí na Liberecku vytvořil betlémy s řezanými figurami v nadživotní velikosti. Se životem se rozloučil několika výstavami a monografií – zpovědnicí, proč jsem tady byl o co jsem zde udělal. 15. června 2005 zemřel.

Kontaktní osoba pro média za JKIC: Radana Schaeferová, T:+420 606 270 543, schaeferova@jablonec.com

TZ: Jablonecké kulturní a informační centrum

  • popisky k fotografiím (.docx)
    6 kB
    21. 03. 2019 09:13

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky