Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Jsme s Vámi – společně pro Ukrajinu. Iniciativa spojuje zkušenosti českých a polských regionů

Anna Vašková

odborný zaměstnanec

  • 24. 10. 2022 15:39
  • Rozvoj

Sdílet článek

Spolupráce českých a polských regionů při pomoci Ukrajině. Takové je téma projektu Jsme s Vámi – Společně pro Ukrajinu, kterým se zabývala nedávná regionální konference programu Interreg Česko-Polsko 2021–2027 v polském Valbřichu. Společné aktivity obou regionů mají zmírnit následky uprchlické krize v česko-polském pohraničí zajištěním právní podpory spojené s legalizací pobytu, profesního a psychologického poradenství i výuky češtiny a polštiny pro uprchlíky.  

„Jedná se již o třetí období česko-polské spolupráce. Jsem přesvědčen, že stejně jako v minulém období, se díky spolupráci s polskými partnery podaří zrealizovat projekty, které obohatí a zatraktivní česko-polské pohraničí. Projekt Jsme s vámi – Společně pro Ukrajinu řeší velmi aktuální problém a jsem rád, že máme možnost ho tímto způsobem řešit a pomoci tak co nejvíce lidem,“ uvedl Jiří Ulvr, radní pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů, územního plánování a rozvoje venkova. „Vytvořeny budou mimo jiné i česko-polské pracovní skupiny. Jejich úkolem bude vypracovat mechanismy pro zvládání podobných krizových situací v budoucnosti.“

Akce se zúčastnilo téměř 150 zástupců samospráv a představitelů institucí a organizací z Česka i Polska. Náklady projektu Jsme s Vámi – Společně pro Ukrajinu jsou 700.000 euro.

Rozpočet celého programu Interreg Česko-Polsko 2021–2027 činí přes 167 milionů euro a je financován z Evropského fondu pro regionální rozvoj. Na podporu cestovního ruchu, který je významný pro rozvoj pohraničí a zároveň nejvíce utrpěl během covidové pandemie, půjde 40 % prostředků. Více než 20 % rozpočtu poputuje na rozvoj dopravy. Podpoří se také kulturní a sportovní spolupráce nebo integrace obyvatel pohraničí. Rozvíjet se bude i kooperace institucí. Cílem je zlepšit veřejné služby, integrovaný záchranný systém, životní prostředí a rozvoj podnikání.

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky