Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

K úspěchu Naivního divadla v New Yorku přispěl i Liberecký kraj

Mgr. Langer Jiří

  • 28. 01. 2015 17:09

Sdílet článek

Liberecké Naivní divadlo bylo Českými centry, ve spolupráci s Institutem umění - Divadelním ústavem Praha, vybráno k účasti na prezentaci českých souborů v Českém centru New York při příležitosti veletrhu Performing Arts - APAP, který se koná každoročně v první polovině ledna.

Přítomnost na veletrhu nabízí jeho účastníkům podle ředitele divadla Stanislava Doubravy možnost stát se aktivní součástí celosvětové sítě této oblasti umění a zároveň získat cenné kontakty. 

„Po loňském úspěchu s hrou Budulínek jsme byli doporučeni s hrou O beránkovi, který spadl z nebe, která se v anketě Divadelních novin o nejlepší inscenaci v ČR 2014 za rok dělí o 3. - 5. Místo a představení sbírá od své premiéry další řadu ocenění,“ řekl ředitel s tím, že příběh beránka, který spadl z oblaků na zem a snaží se vrátit zpět, pracuje s minimem textu a skvělými loutkohereckými výkony. Je určen nejmenším dětem od 2 let. Díky intimnímu prostoru, ve kterém může sedět maximálně 60 diváků, mohou děti zažívat přímý kontakt s herci i s loutkami. Vzniká tak neopakovatelná atmosféra společné radosti z hlediště, i z jeviště.

„Nejinak tomu bylo i v New Yorku, kde se podařilo na jevišti České národní budově na Manhattanu, vytvořit podobný prostor, který má Naivní divadlo k dispozici ve svém Studiu. Ve výsledku byly opět nadšené děti i jejich doprovod. „Bonus“ k představení, kterým je příležitost vyzkoušet si v improvizované herně loutky, hudební nástroje i další scénografické „hračky“ včetně kola štěstí napřímo, vytvořil atmosféru, kdy publikum nechtělo prostor jeviště České národní budovy dlouho opustit,“ popsal atmosféru představení Stanislav Doubrava.

Příprava souborů včetně zkoušek v nových prostorách a s náročnou technikou (kromě NDL to byli tanečníci - 420people a alt@art) probíhala intenzivně dva dny před prezentací  showcase a určitě se vyplatila. Sympatie byly zjevné ze strany publika i ze strany ředitelky Českého centra Barbory Karpetové, která letošnímu českému showcase pomohla se svými spolupracovníky vytvořit výborné podmínky.

Při závěrečné debatě se zástupci souborů byla možnost vystoupení v New Yorku hodnocena jednoznačně jako mimořádná příležitost, která by měla být dlouhodobě podporována, ať ve své současné podobě jako showcase - součást APAP, nebo jako samostatná akce Českého centra a IDU při této události, která koncentruje důležitý manažerský potenciál. Zároveň byly oceněny finanční participace MK ČR a IDU-

„Na tak významnou prezentaci přispěl Liberecký kraj Naivnímu divadlu částkou 50 tisíc korun na náklady spojené s cestou,“ potvrdila statutární náměstkyně hejtmana LK Hana Maierová.

I když odlet souboru do Ameriky přes Vídeň  s Austria Airlines zdramatizovala závada na klimatizaci, která přinutila kapitána Boeingu 777 k obratu letadla ještě nad evropskou pevninou, dopadlo vše dobře. Do New Yorku sice NDL dorazilo se sedmihodinovým zpožděním, ale bezpečně. Spolehlivě přijela podle plánu i výprava, kterou do USA dopravoval tradiční partner společnost DB Schenker.

„S potěšením lze říci, že Naivní divadlo Liberec svůj cíl, předvést v New Yorku kvalitní české loutkové divadlo v moderní formě, splnilo beze zbytku,“  rád shrnul ředitel divadla.

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky