Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Kachle z hradu Návarova zdobí granátová jablka i vyšpulené pozadí

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 14. 10. 2022 10:05
  • Kultura

Sdílet článek

K největším v Libereckém kraji patří soubor kachlů a jejich fragmentů z hradu Návarov. Pochází z větší části z archeologické sbírky Městského muzea v Železném Brodě, kam se dostal jako součást takzvané Vaníčkovy sbírky. Další kachle pochází z výzkumu archeologického pracoviště Severočeského muzea v Liberci, který se na hradě Návarově uskutečnil roku 1994.

„Na archeologických pracovištích našich muzeí pracují vynikající odborníci. Díky jejich práci a interpretaci jejích výsledků jsme schopni nahlédnout i do vzdálené historie našeho kraje,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

„Soubor obsahuje stovky různě velkých fragmentů kamnových kachlů. Ty se dělí na komorové s reliéfní čelní vyhřívací stěnou, jichž se nalezla většina, a nádobkové. „Zcela výjimečným nálezem je keramický článek s motivem granátových jablek, který pravděpodobně sloužil jako obklad soklu kamen, nebo článek s vymodelovanou postavou klečícího člověka, který na lidi vystrkuje své pozadí,“ dodal archeolog Severočeského muzea v Liberci Petr Brestovanský.

Nejvíce je zastoupena skupina komorových kachlů s reliéfní čelní vyhřívací stěnou. Téměř ve všech případech se jedná o fragmenty kachlů režných, pouze minimum má glazuru. Jen výjimečně se dochovaly celé reliéfní plochy. Rekonstruováno bylo kolem dvaceti reliéfů. Komory kachlů z takzvané Vaníčkovy sbírky byly vesměs druhotně odlámány, plně rekonstruovatelné jsou pouze u kachlů zachycených výzkumem Severočeského muzea.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky