Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Kam na vozíku? Z Harrachova podél Mumlavy na Krakonošovu snídani

27. 10. 2021

Pohyb na vozíku přináší řadu překážek. Liberecký kraj však skýtá spoustu míst, na něž se mohou hendikepovaní vypravit – a to třeba i do hor. Dobře schůdná je třeba asfaltová cesta podél říčky Mumlavy s takzvanými obřími hrnci a dvanáctimetrovým vodopádem. Cesta je vhodná pro seniory a osoby pohybující se s holemi. Je sjízdná pro kočárky a bez větších omezení vhodná též pro mechanické i elektrické vozíky a z jakéhokoliv místa se lze vrátit zpět.

„Řada hendikepovaných je zvyklá žít aktivně a místo toho, aby zůstávali doma, vyrážejí do přírody. Právě výlet do jedněch z nejkrásnějších míst Krkonoš přinese zajímavé zážitky a ukáže mnoho místních zajímavostí,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně hejtmana pro resort kultury, památkové péče a cestovního ruchu. 

Trasa začíná v Harrachově na centrálním parkovišti vedle autobusového nádraží a je značená modře. Celková délka trasy tam i zpět je 11 kilometrů. Po celé délce je asfalt, převýšení činí 330 metrů. Cesta vede podél říčky Mumlavy s obřími hrnci a končí na rozcestí zvaném Krakonošova snídaně. Odbočkou, která je štěrkovitá a se svodnicemi, je možné se dostat až k Mumlavskému vodopádu; tam budou vozíčkáři potřebovat pomoc asistenta.

Harrachov

Harrachov, který leží v nadmořské výšce 665 metrů, je nejvýznamnějším turistickým střediskem západních Krkonoš. Město leží pod Čertovou horou v údolí řeky Mumlavy. Původní ves byla založena v 17. století s názvem Dörfl, v 18. století byla přejmenována podle majitelů místního panství Harrachů, což byl český šlechtický rod.

Typická pro Harrachov byla sklářská výroba, také dnešní místní sklárna Novosad a syn byla rodem Harrachů založena již v roce 1712 a je nejstarší sklárnou v České republice, bezbariérově částečně přístupnou. Sklárna patřila Harrachům až do roku 1946. V areálu vznikl i pivovar s pivními lázněmi a muzea skla a lyžování.

Harrachov je znám především díky skokanským můstkům na Čertově hoře, které byly postaveny v roce 1923, mamutí můstek byl postaven v 80. letech 20. století. V současnosti je město centrem turistiky a zimních sportů, celé území je protkáno množstvím turistických tras, desítkami kilometrů upravovaných a značených lyžařských stop a sjezdových tratí. Mezi zajímavosti patří také lanovka na Čertovu horu (přístupná), hornické muzeum a lesnické muzeum Šindelka.

Mumlavský vodopád

Mumlavský vodopád tvoří řeka Mumlava. Překonává až 10 metrů vysoké stupně tvořené skalními žulovými bloky. V řečišti lze vidět takzvaná čertova oka nebo také obří hrnce – tyto prohlubně a ohlazy vznikají pohybem vody a kamínků a mají v průměru až 6 metrů. V zimě vodopád často zamrzá a stává se z něj ledopád. Nedaleko vodopádů se nachází Mumlavská bouda - původně harrachovská hájovna, dnes výletní restaurace. Pro vozíčkáře je přístupná s pomocí – nutno překonat schod.

Krakonošova snídaně

Odpočinkové místo s lavičkami, se stolem, poznávacími tabulemi a sezónním informačním srubem správy Krkonošského národního parku leží v údolí řeky Mumlavy mezi Lysou horou a Voseckou boudou. Poetický název je odvozen od legendy, která vypráví, že než se vládce hor Krakonoš vydá na obchůzku celých Krkonoš, snídává právě tady.

Jan Mikulička
odborný zaměstnanec vztahů s veřejností
jan.mikulicka@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226324