Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Kam o prázdninách? Na zámek, bobovou dráhu, za hastrmany i ke svatému Jiří

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 14. 02. 2023 12:12
  • Cestovní ruch
  • Rozvoj

Sdílet článek

Rok se s rokem sešel a školáci v Libereckém kraji se opět těší z jarních prázdnin. Odhazují školní aktovky a užívají si volné dny bez psaní, čtení a počítání. Ve zdejším regionu se nabízí celá řada míst, kam ve volných dnech vyrazit – a to pod střechu i ven do přírody.

„Ne všichni míří o prázdninách na hory nebo mimo domov. Prázdninový čas se tak stává příležitostí poznat zajímavosti našeho kraje. Toho, co přiláká pozornost i školních dětí, není rozhodně málo,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Zajímavý program uchystal Železný Brod. Interaktivní hra Putování skřítka Střípka zavede do srdce sklářské a řemeslné výroby. Návštěvníky uvítají nejen muzea a sklářské dílny, ale také sportoviště a galerie s řemeslnými trhy. V rámci objevování obdrží různé bonusy a budou mít  možnost účastnit se exkurzí, vyzkoušet si foukání skla nebo psát skleněným perem.

Pro ty, kteří milují zkoumání stop času a odkazů, které zde zanechali předci, je ideální návštěva zámku SychrovČeském ráji. Ten je jako jeden z mála přístupný i v zimě. V rámci prohlídkového okruhu lze navštívit prostory, jež obývali Karel X., Vilém I. či rakouský císař František Josef I.

Se spoustou zábavy přichází i české nejvyšší hory – Krkonoše. Při návštěvě Harrachova  lze doporučit jízdu na bobové dráze, která je díky svému vyhřívanému korytu v provozu i za nepříznivého počasí. Užít si tak lze kilometr dlouhou jízdu, přičemž zážitek umocní spletitá cesta s množstvím zatáček a okolí v podobě lesoparku.

Pořádnou dávku adrenalinu pak naservírují v Snowtubing Parku Špindlerův Mlýn-Bedřichov, kde je možné vyzkoušet dvousetmetrovou jízdu na nafukovacích duších ve sněhovém korytu. Atrakce je v provozu každý den od 10 do 21 hodin, za šera a tmy za umělého osvětlení.

Na pohádkově strávené chvíle zve BrništěLužických horách. Procházka za pohádkovými sochami ve skalách a lesními strážci umožní setkání se svatým Jiřím a drakem, s trollem či Duchem lesa. V rámci vycházky budete možné spatřit rovněž rozmanitá land artová díla od českých i německých umělců inspirovaná lesem, sny a legendami. Na Stezce hastrmanů se pak za doprovodu pohádkových bytostí děti seznámí s životem okolo vody, rostlinami i živočichy a dozví se užitečné informace o ochraně vody.

Další tipy na zajímavé výlety se nalézají na sociálních sítích @regionliberec a na webových stránkách www.liberecky-kraj.cz.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky