Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Kam o prázdninách? Za dinosaury, sklem i k veteránům

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 19. 02. 2024 14:59
  • Cestovní ruch

Sdílet článek

Jarní prázdniny. Většina lidí je m v mysli spojené s horami a zimními sporty. Řada dobrodružství se ale dá prožít napříč Libereckým krajem i v případě, že zrovna není sníh. Vyrazit lze na zámek, do sklářské krčmy či do automobilového muzea.

„V Libereckém kraji je v zimě kam vyrazit s dětmi, i když není sníh. Nabídka určitě bez problémů pokryje celý týden jarních prázdnin a spokojené budou nejen děti, ale i jejich rodiče,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Budoucí zoology, nadšence do pravěku nebo prostě jen zvídavé děti potěší nabídka Dinoparku Plaza. Celoročně otevřený krytý zábavní park se rozkládá ve třech patrech nákupního centra Plaza Liberec a láká na pravěký druhohorní prales s bouřkou a opravdovým deštěm, stezku pro odvážné děti DinoTrek, dětské paleontologické hřiště a DinoLaser, jenž prověří postřeh a hbitost.

Celý rok, včetně svátků, má otevřeno také ZOO Liberec, nejstarší zoo v České republice. A kdo by raději obdivoval Tajemnou Indonésii, může se zajít podívat do Centra Babylon. Najde tam totiž největší výstavu svého druhu, jejíž expozice odhaluje taje Nové Guineje, Indonésie, Pacifiku i Šalamounových ostrovů.

S lákavou nabídkou přichází i Zámek Zákupy, který otevírá své brány i v zimě. Toto nádherné místo sloužilo jako letní sídlo rakouského císaře a posledního českého korunovaného krále Ferdinanda I. Dobrotivého. Při zimní prohlídce ukáže mimo jiné předkaplí, zámeckou kapli, císařský výtah, třípokojové hostinské apartmá ve stylu biedermeieru, pokoj císařova hofmistra či apartmá arcivévodkyně Marie Terezy.

Kdo by přeci jen v zimě toužil po teplu, ať zavítá do Sklárny a Sklářské krčmy AJETO. V rámci prohlídek se seznámí s celým procesem výroby – projde si kmenárnou, formárnou i brusírnou a může pozorovat sklářské mistry v huti při práci. V přilehlé Sklářské krčmě si pak kromě konzumace vyzkouší i foukání skla takzvaně na vlastní dech.

Doporučit lze rovněž návštěvu největší expozice o Krkonoších. Tímto přídomkem se pyšní nové Návštěvnické centrum KRNAP ve Vrchlabí – nedávno otevřené Muzeum Krkonoš. Představuje příběh nejvyššího českého pohoří, a to s ohledem na jedinečnou přírodu i ve vztahu k soužití přírody a člověka. Další novinkou v regionu je Automoto-museum Lučany. Zrekonstruovaná budova bývalé sklárny osloví příznivce a milovníky nejen motorů, ale i historie, designu a mnohého dalšího. Součástí expozice je i unikátní připomenutí české stopy na slavné rallye Paříž – Dakar.

Pro další tipy je dobré sledovat prezentaci libereckého kraje sledovat také na sociálních sítích @regionliberec, popřípadě na webových stránkách www.liberecky-kraj.cz.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky