Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Kam za medvědem Brtníkem a masopustními maškarami? Do Zákup

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 28. 07. 2020 16:06
  • Cestovní ruch

Sdílet článek

Vyrobit si karnevalovou masku a podívat se na zámek, kam se rád vracel i císařpán, je možné v Zákupech, které se řadí k obsáhlému množství Skrytých skvostů Libereckého kraje. Kromě vyhlášeného zámku tu je i pozoruhodné muzeum s papírovými karnevalovými maskami; zajímavými místy Zákup provede naučná stezka.

Výlet začíná na státním zámku Zákupy. Lze si tu vybrat ze dvou prohlídkových okruhů a s malými dětmi navštívit pohádkový svět s kostýmy a rekvizitami z vánočních pohádek České televize. K vidění je i výtah na ruční pohon z roku 1870. U zámku se nacházejí anglický a francouzský park. Přímo na nádvoří zámku, jenž je v podobě, v jaké ho vlastnil poslední český korunovaný král a rakouský císař Ferdinand Dobrotivý, je možné v kavárně ochutnat třeba místní zámecké palačinky.

„Na zákupském zámku odvedl velký kus práce bývalý dlouholetý kastelán Petr Weiss. Od letošního léta má již nástupce. Věřím, že proměna bude pokračovat, a to zejména rekonstrukcí hospodářského dvora a zahrady. Jsem si jistá, že potom se zámek stane jednou z nejvyhledávanějších perel našeho kraje,“ uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Ze zámku pak vede cesta přes řeku Svitávku kolem bývalého kapucínského kláštera až k Naučné stezce Zákupy, která představí poutavá místa v okolí města. Z ní pak dál údolím Kamenického potoka okolo Pramene Tří Svatých až na Kamenický kopec a zpět do Zákup kolem Kaple svatého Josefa.

Netradičním suvenýrem z návštěvy Zákup pak můžete být ručně vyrobená karnevalová maska. Od roku 1884 totiž nepřetržitě trvá ve městě papírenská výroba a v Eduard Held muzeu na náměstí Svobody lze nejen navštívit expozici o historii výroby masopustního a karnevalového zboží, ale také si na zakoupený polotovar masku namalovat podle vlastní fantazie.

„Vidět, jak se vyrábí tradiční masopustní maska, je skutečný zážitek. Zákupy a jejich okolí mají rozhodně návštěvníkům co nabídnout,“ doplnila Vinklátová.

Celková trasa výletu Zákupami měří necelých šest kilometrů a je vhodná prakticky pro každého. Mapa je na odkazu mapy.cz/s/rabohavede.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky