Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Kampaň Česko svítí modře upozorní na problematiku autismu

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 31. 03. 2022 10:03

Sdílet článek

Šířit povědomí o poruchách autistického spektra má za cíl osvětová kampaň Česko svítí modře. Ta začíná 2. dubna – v rámci Světového dne zvýšení povědomí o autismu. Trvá do konce měsíce. Autismus je celoživotním handicapem, postihuje 2 % světové populace a až
70 % lidí na spektru autismu trpí dalšími zdravotními problémy. S touto poruchou ve světě žije 148 milionů lidí, v České republice pak přibližně 200.000 obyvatel.

Celá společnost čelí v posledních letech řadě stále náročnějších  situací, které jsou o to větší výzvou pro lidi s autismem. Nejprve koronavirová pandemie a nyní válečný konflikt na Ukrajině, před kterým prchají mimo jiných také matky s dětmi nebo dospívajícími lidmi s autismem. Tito lidé přitom  dokážou žít s adekvátní podporou plnohodnotný život a obohatit společnost svým jedinečným, originálním vnímáním světa,“ uvedl náměstek hejtmana pro resort sociálních věcí Petr Tulpa.

Kampaň v České republice zaštiťuje Naděje pro Autismus, kterou založili převážně rodiče dětí s autismem, aby se vzájemně propojili nejen mezi sebou, ale i s odborníky a poskytovateli doprovodných komunitních služeb z oblasti zdravotnictví, školství a sociálních věcí. Mottem tohoto ročníku je POVĚDOMÍ otevírá bránu POROZUMĚNÍ A RESPEKTU k lidem na spektru.

Letošním tématem je Průkaz osoby s poruchou autistického spektra a Komunikační soubor (více na webu: https://www.mzcr.cz/komunikacni-soubor-pro-osoby-s-poruchou-autistickeho-spektra/). Ty mají zajistit odpovídající přístup k autistům v době pandemie, kdy jsou obzvláště zranitelní, navíc se stávají terčem útoků veřejnosti kvůli výjimce v používání ochranných masek. Uvedené materiály poslouží odborné veřejnosti a profesím, jako jsou záchranáři, zdravotníci či policisté, kteří v rámci své práce přicházejí do styku s autisty a jejich rodinami či doprovodem.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky