Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Kandidát na UNESCO i minipivovar. To bude Víkend Křišťálového údolí v Krkonoších

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 23. 10. 2019 00:00

Sdílet článek

Víkend Křišťálového údolí v Krkonoších ukáže i kandidáta na UNESCO

Blíže představit turistům i obyvatelům kraje to, co proslavilo region po celém světě, má za cíl unikátní projekt s názvem Křišťálové údolí — Crystal Valley. Dokládá, že staletá tradice výroby šperků, skla a bižuterie je stále živá. Poprvé otevře své brány Křišťálové údolí o víkendu 26. a 27. října a nabídne dva dny otevřených dveří v téměř 50 sklárnách, ateliérech, muzeích a školách v Českém ráji, Lužických horách, Jizerských horách a Krkonoších. Právě v posledně jmenovaném regionu bude k vidění leccos pozoruhodného.

Harrachov

Sklárna a minipivovar Novosad & syn patří mezi nejstarší nepřetržitě fungující sklárny na světě; byla založena roku 1712 a věnuje se tradiční ruční výrobě foukání skla. Již dvě desítky let vítá ve svém provozu návštěvníky a Víkend Křišťálového údolí bude další příležitostí, kdy bude možno vidět skláře v akci. Hosté zde vidí ruční tvarování skla přímo u pece a po dohodě si lze pod odborným vedením vyfouknout vlastní výrobek.

Dále navštíví historickou brusírnu — světový unikát, kde se brousí na přírodních kamenech na dřevěných stolicích poháněných vodní turbínou. Dále tu mohou navštívit pivovar a ochutnat pivo, které získalo desítky ocenění. V areálu je veliká prodejna skla, unikátní muzeum skla a pivní lázně. Děti ale i dospělí mohou zkusit svou řemeslnou zručnost v tvořivé dílničce, kde si lze na sklo vyrýt anebo namalovat vlastní motivy.

„Harrachovská sklárna je v Libereckém kraji skutečným průkopníkem propojování sklářské výroby s cestovním ruchem. Krásná krkonošská krajina navíc nabízí kombinaci rodinných výletů a autentického zážitku z tradičního řemesla,“ uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Poniklá

Poniklá je jediným místem na světě, kde se dodnes zachovalo tradiční perlařské řemeslo. První dílny na foukané perličky zde vznikaly už na konci 19. století a perlařinou se často živily celé rodiny. Způsob foukání perliček a výroby ozdob se od svého počátku příliš nezměnil. Rodinná firma Rautis se zabývá výrobou tradičních vánočních ozdob ze skleněných perlí. Nevyrábí však pouze vánoční ozdoby, ale i dekorace na sváteční tabuli nebo pro firemní akce, prostorové dekorace či květinové závěsy. Návštěvník tady bude mít možnost vidět výrobu přesně tak, jako by se přenesl v čase o více než století zpět.

„Ozdoby z ponikelské firmy Rautis jsou natolik unikátní, že aspirují na uvedení v Seznamu nehmotného kulturního dědictví UNESCO. V rodinách řady z nás se tyto ozdoby dědí z generace na generaci a jsem si jistá, že často ani nevíme, že jsou z našeho regionu. O Víkendu Křišťálového údolí si to můžeme připomenout,“ doplnila Vinklátová.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky