Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Katastrofální stav kolejí. Vlaky nabírají zpoždění

Mgr. Langer Jiří

  • 21. 06. 2012 14:54

Sdílet článek

 

SŽDC včera zavedla bez vědomí dopravce ČD a Libereckého kraje pomalé jízdy na významné trati z Liberce do Tanvaldu. Důvodem byl špatný technický stav kolejí jednoznačně způsobený podúdržbou, na který je SŽDC, s.o. od Libereckého kraje dlouhodobě upozorňováno a zatím bezvýsledně požaduje nápravu, která by vedla ke zlepšení situace. Zavedení pomalých jízd je pravděpodobně bezprostřední reakcí SŽDC na úterní vykolejení vlaku Stadler.

 

Včera v dopoledních hodinách byly bez vědomí dopravce ČD zavedeny za strany SŽDC, s. o. přechodné pomalé jízdy 10 km/h, a to v 9 úsecích trati 036 (548) Liberec - Tanvald - (Szklarska Poreba Górna): v úseku z. Vratislavice n.N. - z. Proseč n.N. v km 5,050 - 5,150, 5,650 - 5,750 a 6,300 - 6,450 v úseku z. Proseč n.N. - žst Jablonec n.N. dolní nádraží v km 8,600 - 8,700, 9,000 - 9,100, 10,200 - 10,300, 10,600 - 10,700 v úseku žst. Jablonec n.N. dolní nádraží – žst. Jablonec n.N. v km 11,300 - 11,400  v úseku z. Jablonecké Paseky - z. Lučany nad Nisou v km 16,800 - 17,400. Další pomalé jízdy jsou zavedeny na trati 038 Raspenava - Bílý Potok p. S. a 039 Frýdlant – Nové Město p. S.

 

Uvedená rychlostní omezení měla zejména na trati 036 a 039 zásadní dopad na jízdní řády. V tomto režimu nemohou vlaky v žádném případě dodržovat platný jízdní řád a vznikají tak zpoždění v řádu až několika desítek minut, případně jsou některé vlaky zrušeny úplně.

 

Koordinátor veřejné dopravy KORID LK bude i po zrušení pomalých jízd situaci nadále monitorovat, a pokud nedojde ke stabilizaci jízdního řádu, zahájí Liberecký kraj s dopravcem jednání o zavedení náhradní autobusové dopravy v úseku Liberec – Tanvald a Frýdlant – Jindřichovice p. S.

 

Liberecký kraj vyvíjí maximální úsilí pro celkové zlepšení veřejné dopravy ať už železniční, tak autobusové. Díky nečinnosti SŽDC však toto úsilí v řadách případů přichází vniveč. Výborné technické parametry nových vlakových jednotek totiž nemohou být využity tak, jak bychom si představovali a především, jak by to bylo možné, pokud by SŽDC nenechávalo koleje ve stavu odpovídajícímu předminulému století,“ říká Martin Sepp (ČSSD), náměstek hejtmana LK pro dopravu.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky